Belgické Vánoce ve znamení ústřic

Vzhledem k tomu, že moje generace byla po větší část produktivního života ochuzena o možnost cestování a tím pádem poznávání jiných zvyků, dosti dlouho jsem si myslela, že smaženého kapra se studeným bramborovým salátem mají na vánočním stole snad všechny národy, tedy alespoň evropské. Také jsem byla přesvědčena, že všichni bez výjimky slaví tyto svátky v úzkém rodinném kruhu, pokud možno v tichém rozjímání. Jednotliví členové rodiny se pomalu přesunují z místa na místo s přihlouplým úsměvem na tváři, spiklenecky po sobě pomrkávají, mluví se polohlasem, a když už to nepokojné děti nemohou vydržet, vyženou se ven v doprovodu tatínků, aby mohli prarodiče a maminky v té tiché vánoční atmosféře nerušeně pokračovat.

Když mi pak v pokročilém věku bylo dovoleno přeci jenom cestovat, čekalo mě nejedno překvapení. Jedním z mnoha bylo i poznávání cizích vánočních zvyků, mému srdci velmi blízké jsou Vánoce belgické. První milé překvapení přišlo s návštěvou vánočních trhů. Tak jako u nás jsou i v Belgii na náměstích nebo širších bulvárech rozmístěny dřevěné domky s různými předměty, které se hodí jako dárky pod stromeček, ale také spousta lahůdek, krajových pochutin i nápojů. Co ovšem jejich trhy od našich odlišuje, je fakt, že zatímco u nás jsou pořádány pouze za účelem nákupů a spíše pro turisty, v Belgii je to vítaná příležitost pro setkávání se s přáteli. Jedná se o místní společenskou záležitost a nakupování je většinou jen přidaná hodnota.

Tak například ve městě Liege (Lutych), jež je nejdůležitějším kulturním centrem Valonska a jehož 476 000 obyvatel je převážně frankofonních, bylo letos na Náměstí Katedrály postaveno na 250 dřevěných stánků. Tržiště je rozděleno na dvě části, z nichž první je převážně pro koupěchtivé a ta druhá nabízí především jídlo a pití. Po celý den a samozřejmě nejvíc večer se u jednotlivých stánků, pod plynovými ohřívači scházejí skupinky přátel. Rok co rok poctivě využívají tento čas k pokecu. Zjistila jsem, že zde dokonce platí i jistý itinerář schůzek. Místní moc dobře vědí, u kterého stánku a v který den je možné potkat toho kterého konkrétního člověka či celou partičku lidí. Popíjí se, klábosí, seznamuje se i rozchází. Na vánočních trzích se žije naplno.

Nabízené lahůdky skýtají dostatečnou záminku, proč na trh zajít a pobýt. Najdete zde stánky přeplněné kulinářskými lahůdkami v různorodé úpravě. Místní rozpečený sýr, grilovaná šunka, speciální valonské salámy, teplé brambory se šunkou a výrazným sýrem, jež se postupně dělají na třech obrovských pánvích. Pochopitelně nechybí palačinky ani vafle a spousta jiných laskomin, které se rekrutují nejen z místních zdrojů, ale nabízeny jsou i švýcarské, francouzské, italské či německé speciality.

Všem těm dobrotám ovšem kralují ústřice, které se podávají klidně jen tak na stojáka, žádný velký štráchy s touto kulinářskou lahůdkou. Ústřice kam se podíváš. Tak jako se ochutnává ze všech možných jídel, zapíjí se to rovněž vším možným. Lze bez problémů ochutnat výběrová vína, nebo se prohřát klasickým svařákem či místní pálenkou peké. Pochopitelně, že v zemi, kde se vaří nespočet druhů piva, ani Vánoce se bez tohoto nápoje neobejdou.

V družné společenské atmosféře probíhá pak i samotný sváteční večer. Belgičané se totiž neuzavírají do úzkých rodinných kruhů, ale na Štědrý den se scházejí v široké přátelské pospolitosti. Kromě rodinných příslušníků se u dlouhého stolu potkávají bližší přátelé, ale i přátelé přátel a jejich známí, jakož i opuštění jedinci, někdy i poměrně vzdáleně příslušní této komunitě. Není výjimkou, že se u štědrovečerní tabule sejdou bývalí, současní i budoucí partneři se všemi dětmi i prarodiči. Samotná večeře pak v podstatě trvá celou noc. Jí se, hoduje, popíjí, klábosí, hrají se stolové, karetní i jiné hry a někde mezi tím se, tak jako u nás, pod stromečkem, rozdají dárky.

Čas ke spočinutí a rozjímání nastává asi až s ulehnutím. Mě osobně tahle živá, někdy i bouřlivá atmosféra velmi vyhovuje a tak se na Vánoce opět chystám do Belgie. Jak jsem byla informována, letos nás bude u vánoční tabule dvacet dva. Snad budou šťastné, ale zcela jistě veselé, to je totiž belgická tutovka.

  • Vánoční trh v Liege v Belgii autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/592/59102.jpg
  • Vánoce v Belgii autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/592/59107.jpg
  • Talíř ústřic na belgických vánočních trzích autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/591/59100.jpg