ČT zvedla hozenou rukavici

Volání po odvolání generální ředitele Janečka kvůli odvysílání spotu Národní strany se dá pochopit jen s ohledem na tvrdou kampaň před volbami do Evropského parlamentu, které se blíží. Právě v případě skandálního spotu totiž ČT udělala maximum, aby nadřadila věc etiky a tolerance nad literu zákona o volebním vysílání politických stran.

Ten totiž kdysi pozapomněl na společenské změny, které zákonitě přicházejí v dalším stadiu přeměny kdysi totalitního státu na demokracii a tržní ekonomiku.

Pozapomnělo se, že se znovu objeví extrémní politické proudy, které využijí skuliny každého zákona bez okolků a skrupulí včetně volebního vysílání České televize, aby otestovaly, jak se dokážeme postavit proti rasismu a xenofobii.

Česká televize nikdy neměla nikoho, kdo by cenzuroval volební spoty politických stran. Ze zákona vyplývá, a bylo tak vždy zvykem, že vysílací čas, kdy běží spoty, České televizi de facto nepatří. Strany dodaly spoty a ČT je dala do vysílání, aniž by je kontrolovala. Když zákon neumožňuje klip odmítnout a neodvysílat, je takový režim zcela pochopitelný.

Tedy spíš: byl pochopitelný do osudné chvíle, kdy se objevil spot o „konečném řešení cikánské otázky“. Nikoho nenapadlo, že by spoty někdy mohly obsahovat rasistická hesla nebo třebas porno scény či obrázky otevřeného násilí.

Společnost, zákony i Česká televize počítaly s určitou mírou politického vkusu a respektování zásad a zákonů. Mohli bychom ČT vyčítat, že zaspala dobu, nepřipravila se dostatečně na tvrdou realitu „nové Evropy“, která se potýká s rozpory a napětím kvůli rostoucímu počtu ekonomických přistěhovalců, politickému extremismu a nacionalismu.

Jenomže celá Evropa a její ideály a zákony, podle kterých se před dvaceti lety začalo tvořit politické a společenské prostředí v samostatné České republice, prochází těžkými zkouškami. Po celé Evropě existují nacionalistické strany hlásící se otevřeně k novodobému fašismu a nacismu. O žádné zemi se nedá říct, že by měla recept na moderní tvář xenofobie, o níž si zakladatelé Evropských společenství určitě mysleli, že zemřela s hitlerovským Německem a poté s rozpadem komunistického bloku.

Všichni se mýlili. Rodí se noví vůdci, kteří svoji politickou věc zakládají na frustraci lidí, na nenávisti. Česká republika a rovněž další evropské země čelí civilizačnímu šoku. Vrátily se hrůzné násilné a xenofobní politické proudy, které se prezentují jednou rádoby demokraticky s nádechem radikalismu, jindy zcela bez skrupulí vyzývají ke „konečným řešením“, tedy popření zásad tolerance a lidských práv, na nichž je založena celá poválečná Evropa.

Svobodné politické prostředí a demokracie vůbec neumějí zadusit extremismus v jeho zárodku. Stejně jako nejde zbavit jednou provždy celý lidský rod frustrací, pocitů méněcennosti či sklonu k násilí, tak nejde ve společnosti vykořenit určitou míru politického extremismu. Stačí, aby se objevila velká deziluze, nezaměstnanost, strach a xenofobie roste.

ČT je v tomhle na stejné lodi a ve stejném postavení a šoku jako zbytek společnosti. Česká televize, respektive její generální ředitel, ale hned, jak se spot na obrazovce objevil, se navzdory právnímu názoru rozhodl postavit étos a morálku, toleranci a slušnost nad zákon. Pokud si někdo myslí, že šlo udělat víc, hledá jen hůl, aby českotelevizního psa mlátil.

Česká televize zvedla hozenou rukavici. Hodnoty, které má stát v ústavě se musí hájit odvážně. Udělala to pro princip slušné společnosti. Princip nenásilí, tolerance, morálky a lidskosti. Spílat jí je absurdní, politici by spíš měli dát České televizi nový modernější zákon.

  • Logo České televize autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/4/384.jpg
  • Nacionalisté autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/270/26908.jpg