Bílek aneb rozpačitá očekávání

Hledá se nový trenér české fotbalové reprezentace. Kvalifikace: Double se Spartou. Podmínka: Přátelský vztah se šéfem fotbalového svazu. Střih alá Karel Hála výhodou. Zn.: Rychle! Takhle nějak mohl vypadat inzerát na dalšího, letos v pořadí už čtvrtého lodivoda našeho národního mužstva.

Všechny tyto předpoklady nejlépe splňoval Michal Bílek, kterého Ivan Hašek navrhl výkonnému výboru svazu. A ten souhlasil. Jestli to bylo chytré rozhodnutí, ukáže až čas. Už teď se však dá konstatovat, že může jen mile překvapit. Ale spíš ne.

„Po odchodu ze Sparty mě nenapadlo, že se za tak krátkou dobu dostanu až k reprezentaci,“ řekl Bílek po svém jmenování. Jistě to nenapadlo ani řadu fanoušků. Čtyřiačtyřicetiletý trenér sice se Spartou jako jediný získal double (a kdyby Tomáš Řepka před utkáním s Brnem nevysadil prášky na zklidnění hormonů, mohl se ze zisku titulu mistra ligy a poháru radovat ještě jednou), jenže to je spolu s opakovanou záchranou Blšan od pádu do druhé ligy tak nějak všechno. Angažmá v Teplicích, Plzni, na Kostarice, v Ružomberoku nebo u české devatenáctky jsou zkušeností k dobru, ale nic víc.

Když jsem poslouchal Bílkova první slova v roli reprezentačního kouče, jako bych se vrátil v čase. On to nikdy nebyl nijak zvlášť dobrý řečník. Pozápasová hodnocení dokázal často vyplnit povrchním plácáním sestaveným z opakování slov, a to celé většinou zabalil do pozitivního obalu, ačkoliv byla předváděná hra pravým opakem.

Poslouchá-li člověk stovky prázdných slůvek stále dokola, lehce tím nabude dojmu, že ačkoliv se dotyčný odvolává na dlouhodobou vizi (kterou jindy mimochodem postrádal), vlastně vaří z vody. „Žádnou masivní obměnu nechystám, ale nějaké změny přijít musí,“ řekl Bílek. „Myslím, že je pořád na čem stavět, i když ta určitá obměna je nevyhnutelná,“ dodal vzápětí. Určitá obměna je fajn, ale co konkrétního si pod tím má člověk představit, jsem se nedozvěděl. U Bílka ostatně nic nového.

Práce s mladými, neokoukanými hráči, například z jednadvacítky, na něž se Bílek chystá, je snad samozřejmou věcí, a tak jediným plusem jeho zvolení zůstává kontinuita v započaté práci. V pěti zápasech se totiž představil jako Haškův asistent a ledacos už okoukal. To je ovšem trochu málo.

Do kvalifikace o mistrovství Evropy je ještě čas, může se pilovat. Pak ale dojde na lámání chleba. A jestli to Bílek nezvládne, můžou z toho vyplynout další důsledky. Hašek si třeba uvědomí, že přes kamarády cesta nevede. Jenže to už bude pozdě.

  • Fotbalový míč autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/26/2589.jpg
  • Michal Bílek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1188/118774.jpg