Poprvé z Turecka

Tak jsem přesídlila. Z amerického New Orleansu daleko na východ do turecké Antalye. Katolickou jihoamerickou kulturu střídá muslimská. Kostely nahradily mešity a jazz se proměnil v turecké arabesky. Místo velkého latte bez cukru si tu objednávám malou silnou černou a nasládlou tureckou kávu, i když mnohem častěji popíjím černý čaj. Cheesecake nahradila baklava, hranolky rýže a velmi nápadně se zmenšila a zestárla všechna auta. Bye, bye America. Hoş bulduk Türkiye!

Vypadá to, že tu nějakou dobu pobudu, a tak se zde na blogu budu pravidelně hlásit s tím, co kolem sebe vidím. Už teď po několika dnech strávených v zemi Atatürka vím, že témat bude hodně. Jenom pozorování běžného života v ulicích je pro mě každý den jako sledování nového dokumentárního filmu. I když je Antalye častým cílem turistických výletů a město se hemží cizinci, z ulic nevymizeli lidé v tradičním venkovském oblečení, čističi bot, ani mistři u nás už pomalu zapomenutých řemesel. Mísí se tu moderní život s tím dávno minulým. Podobně jsou na tom mnohá další místa v Turecku, jsou tu ale i taková, která se ve vývoji zastavila před mnoha lety, kde není práce a kde ani úroveň vzdělání není kdoví jaká.

Turecko je zemí kontrastů. Je to země velmi hrdých a nacionálně smýšlejících obyvatel, kteří dodnes litují toho, že se Osmanská říše nedokázala rozšířit za hranice Vídně. Je to ale i země na islámské poměry velmi moderní, kde ženy studují na univerzitách a budují své kariéry. Je to místo, kam každý rok přijede mnoho turistů, kteří zde tráví levné dovolené v luxusních hotelech a kteří objíždějí stovky historických památek. Kam ale oko turisty nedohlédne, tam jsou i místa, kde mladé dívky páchají sebevraždy, aby se vyhnuly nuceným sňatkům se starými bohatými ženichy, nebo kde muž usekne své ženě ve vzteku nos, jak se tomu stalo před pár dny na východě země.

I kvůli těmto problémům je stále Turecko vnímáno Evropany všelijak. Zkušenosti z Německa i z historie nás varují, abychom těm válečným islámským Turkům neotevírali dveře do Evropy, ale pokud se rozhodujeme o dovolené, ruku na srdce – kolik z nás skončí každé léto na plážích turecké riviéry?

Pokud vás Turecko zajímá, budu ráda, když mi napíšete zážitky, zkušenosti nebo otázky ohledně této země a života v ní. Třeba na ně budu moci v některém z dalších blogů odpovědět.

  • Antalye autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1583/158252.jpg
  • Antalye autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1583/158253.jpg
  • Antalye autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1583/158254.jpg
  • Antalye autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1583/158255.jpg