Vánoce v Turecku?

Docela často odpovídám v Česku na otázku, jaké jsou Vánoce v Turecku. Turci přece Vánoce neslaví, jsou to muslimové, odpovídám vzápětí. Jenže ono to není tak docela pravda. Už i v Turecku totiž můžete narazit na vánoční ozdoby a stromky. Muslimové Vánoce v tom našem křesťanském slova smyslu opravdu neslaví. Narození Ježíška pro ně není svátkem, i když Ježíše jakožto jednoho ze svých proroků znají a uznávají. Asi jako všude jinde, kam sahá vliv západního světa, globalizace a komerce, už ale Vánoce v tom povrchním pojetí došly i do Turecka. Alespoň do jeho západní části, do modernějších a bohatších měst. Istanbul, Izmir nebo Antalya, tam všude v prosinci narazíte na vánoční výzdobu v obchodech, hotelech, kinech a divadlech i všude v ulicích. Červené lesklé baňky, umělé stromky, andělíčci a Santa Clausové, to všechno na vás bude vykukovat. Když ale Turkovi řeknete, že je zvláštní, že taky slaví Vánoce, často se zamračí a ptá se, co to vlastně Vánoce jsou. Tady totiž všechna tato výzdoba nepatří k Vánocům, ale k oslavě Silvestra a Nového roku.

Stromky, které si lidé začali nakupovat do svých domovů, nejsou vánoční, ale novoroční, stejně tak si lidé na Silvestra večer dávají novoroční dárky. Tradice, kterou znají prostřednictvím cizinců a turistů, ale hlavně z filmů americké produkce, se zkrátka uchytila i v muslimské zemi. Jak mi řekl jeden známý, děti vidí Santa Clause, vidí dárky, chtějí je, takže nám rodičům nezbývá nic jiného, než je kupovat. A kdo to vlastně ten Santa Claus je? To nevědí ani rodiče, natož aby svým dětem vysvětlovali nějakou křesťanskou tradici a původ tohoto svátku. Přitom by se to v tomto případě hodilo, vždyť předobrazem Santy je svatý Mikuláš, který se narodil právě v Turecku, a právě na jihozápadním pobřeží Turecka působil jako křesťanský biskup. Pro Turky a jejich nadšené děti je to ale kouzelná postava, která nosí na Nový rok dárky.

Turci mají ještě jednu hezkou novoroční tradici. Tak jako se v obchodech po celý prosinec nabízejí vánoční ozdoby, světýlka nebo i po americku látkové punčochy na malé dárky, tak se regály s koncem roku plní červenou barvou. Všude se vystavuje červené spodní prádlo, jak dámské, tak pánské. Turci si je podle tradice oblékají právě 31. prosince a 1. ledna a důvod je prostý: má jim prostě přinést do začátku roku štěstí. A jestli to funguje? Povím vám za rok…

Tak hezké svátky!

  • Vánoce v Turecku autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2200/219926.jpg
  • Vánoce v Turecku autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2200/219922.jpg