Kolik je vlastně v Americe pod nulou

Dvacet let to Nový svět nezažil, na severu amerického kontinentu v Kanadě i USA mrzne až praští. Mrzlo dokonce i na Havaji či Floridě. Obětí na životech přibývá, jen ve Spojených státech jich je přes dvacet. Letadla zůstala na zemi, úřady radí lidem nevycházet.

Je v severní Americe -30 °C nebo -50 °C pod nulou? Pocitová teplota je pro Středoevropany chráněné pásmem pohraničních hor spíš zajímavostí pro případ, že budou na horách v zimě svědky prudkého větru. V plošinách nad centrální částí Spojených států je ale každodenní realitou, že se lidé při silném větru cítí, jako by bylo o pár desítek stupňů míň.

Když se navíc extrémní mráz sejde najednou s bouřlivým větrem, můžou si Američané právem připadat jako na Sibiři. A důvod? Vpád arktického vzduchu daleko na jih. I když to možná nezní přesvědčivě, dostal se tam proto, že vzdušný vír nad severním pólem je v posledních dnech mimořádně slabý.Jak může chřadnoucí vír poslat ledový vzduch tak daleko? Jednoduše, když je pořádně roztočený, drží si svůj studený vzduch uprostřed přímo nad pólem a nikam ho nepustí – jako když odtéká voda z vany dobře vyčištěným odpadem. Máte-li ale odpad ucpaný, vír je slabý a rozlévá se do šířky.

A podobné je to se vzduchem. Mimořádná zima nad Severní Amerikou a teplá vlna v Evropě jsou tak vlastně dvě strany jedné mince, prostě spojené nádoby. Když v Americe arktický vzdušný vír proniká hluboko na jih, jinde musí zamířit zase prudce na sever: vír je prostě vír a musí se někde uzavřít. Tak proč ne nad Evropou?

A když vlhký a teplý vzduch z centrálního Atlantiku vtrhne nad Pyrenejský poloostrov a Britské ostrovy, jsou z toho zase naopak prudké, prakticky jarní bouře. Teď si snad každý položí otázku, proč vlastně vír nad Arktidou zeslábl? To by rádi věděli i meteorologové a klimatologové. Klimatoložka Jennifer Francisová se domnívá, že to může být důsledkem výrazného tání ledu v Arktidě. Jenže to je zatím jen hypotéza. Pokud by se ale potvrdila, může být paradoxně mimořádná zima v USA dokladem globálního oteplování.

Nejspíš vás ale taky zarazilo, že nejen americký Středozápad s reálnými teplotami pod -30°C a pocitovými pod -50 °C, ale dokonce i New York s 15 °C pod nulou si stěžuje na největší zimu za posledních 20 let.