Dobrá a špatná nadávka českého fotbalu

Fotbaloví fanoušci jsou v Česku zvyklí na ledacos. Úplatky, kabely, odmávané (ne)ofsajdy, vymyšlené penalty (utkání Příbram – Liberec bylo přímo ukázkové), co hrdlo ráčí. Jednou jsou výkony rozhodčích hodnoceny, pak zase ne, po chvíli je vše zapomenuto. Fluktuace trenérů je vyšší než počet funkcí, o něž se stačila ucházet Jana Bobošíková. Prostě jedno velké Televarieté, u kterého by Jiřina Bohdalová musela mávat kapesníčkem po každém ligovém kole.

Jako by toho nebylo málo, Fotbalová asociace ČR se začátkem dubna usnesla na dost zásadní novince. Spouštěcím mechanismem byl jednak „fanoušky“ vyeskalovaný zápas Sparty na Bazalech a také souboj Letenských s Viktorií Plzeň. V obou případech se totiž na tribunách objevily transparenty (Zkurvená Sparta a Limberský, chcípni!), které jsou léta pokleslým koloritem ligy. FAČR tomu chtěla udělat přítrž, jen si pro to vybrala takový typicky český způsob.

Transparent ostravských příznivců
Zdroj: ČT24/ČT Sport

V případě, že by se psané či verbální vulgarity měly během zápasu opakovat, získali sudí možnost přerušit či dokonce ukončit utkání. „Delegáti a rozhodčí dostanou přesné instrukce, jak se v podobných případech chovat,“ stojí v prohlášení vedení českého fotbalu. Docela by mě zajímalo, co je v manuálu doopravdy, protože realita je trochu jiná. Každý zápas se měří jiným metrem.

Fanoušci Slavie
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

K přerušení došlo třeba v utkání mezi Slavií a Jabloncem, Plzeň pak dostala od disciplinárky dodatečně dvacetitisícovou pokutu za pohárové utkání s Domažlicemi, a to za pokřik „Pelta ven!“ a transparent s nápisem „Mafie nás chce registrovat? Nasrat! Fuck FAČR.“ FAČR přitom návrh schválila 1. dubna a utkání s Domažlicemi se odehrálo už o šest dní dříve.

Na druhé straně tu byl zápas Slovácka se Spartou, při kterém se v hledišti objevila plachta, na níž bylo mimo jiné uvedeno „Fuck off FAČR“ a nic se nestalo. Vrcholem se pak stalo víkendové pražské derby. Fanoušci už předem deklarovali, že pokřik „Pelta je ču…“ upraví na „Pelta je čumák“, nakonec se však skandovala i vulgární verze a jako návdavek ještě „Jude Slavie“ na straně jedné, na druhé pak „Smrt Spartě“. Rozhodčí Jan Jílek nechal hru běžet. Asi ví, která nadávka je ta dobrá a která špatná.

„Když mi pan Pelta řekne, že není ješitný a že tohle za urážku nepovažuje, tak jsem to tak bral,“ řekl sudí Nedělnímu Sportu poněkud alibisticky s tím, že je jen vykonavatelem instrukcí a klubům tohle hecování beztak nevadí.

Vtipné choreo plzeňských fandů při utkání s Jihlavou
Zdroj: Milan Kammermayer/ČTK

O den později se v Plzni při utkání s Jihlavou kromě známých pokřiků objevily i nápisy „Cenzura nezmění naše myšlení, ale prozradí mnohé o tom vašem“ a "Peltaven
18 – Vítáme finskou posilu". Koncem prvního poločasu se asi minutu nehrálo, sudí Pavel Královec si hned vzal oba kapitány stranou, aby jim naznačil, že takhle by to nešlo. A jak by to tedy šlo?

„Musíme si náš produkt chránit,“ uvedl předseda FAČR Miroslav Pelta. Není pochyb o tom, že produktová akce s cílem kultivovat fotbalové prostředí přinesla plus v podobě podnětu k větší lidové tvořivosti, jinak se ale jedná o skrz naskrz schizofrenický zmetek s nejasnými mantinely. Příště může přerušení či ukončení zápasu kluby poškodit daleko víc, což by při pohledu na především spodní část tabulky moc příjemné nebylo. Méně je někdy více.