Omezení dat pro aplikace čerpající z Facebooku překazilo seznamování uživatelům Tinderu

Americká sociální síť Facebook přistoupila v posledních dnech po vlně kritiky k řadě změn, co se týče shromažďování dat o svých uživatelích a jejich poskytování třetím stranám. Postihly však i ty, kteří se snaží najít vztah skrz seznamovací aplikaci Tinder. Kvůli změnám evidovala aplikace výpadky a uživatelé se nemohli přihlásit.

Nové úpravy jsou navrženy tak, aby omezily informace, které lze získat prostřednictvím aplikací, jako tomu bylo v případě skandálu kolem firmy Cambridge Analytica. Ta pochybně získala data 87 milionů lidí. Zdá se však, že nové zásady mají nepříjemný vliv i na funkčnost seznamovací aplikace Tinder.

Na Twitteru se objevily příspěvky upozorňující na problémy s přihlašováním do aplikace – místo aby se uživatelé klasicky přihlásili, ocitli se v nekončící smyčce mezi Facebookem a Tinderem. Aplikace Tinder se podle informací serveru Wired při přihlašování snaží získat od uživatele oprávnění k načtení informací z jeho facebookového profilu – které ale nedostane. 

Tinder sice nevyžaduje integraci profilů sociálních médií, uživatelé se mohou přihlásit i svým telefonním číslem – ale pro mnoho uživatelů je snazší se zaregistrovat svými již existujícími účty Facebooku – seznamka si z veřejného profilu načte fotografie, osobní informace jako jméno, věk, povolání nebo obor studia a také ukazuje vzájemné přátele.

V rámci svých nových integračních politik pro aplikace bude Facebook nyní „muset schválit všechny aplikace, které požadují přístup k informacím, jako jsou ohlášení geolokace, líbí se mi, fotografie, příspěvky nebo události“, tvrdí Mike Schroepfer, hlavní technologický pracovník společnosti.

Uvedl také, že aplikace nebudou mít přístup k určitým informacím, jako jsou náboženské či politické názory, stav vztahů a podrobnosti o vztahových preferencích, seznamy vlastních přátel, vzdělání a historie zaměstnání. Změny by tak mohly mít rozsáhlé důsledky pro aplikace, které se často spoléhají na tato data, včetně Tinderu.

Facebook začal měnit pravidla pro udělování takových oprávnění individuálně už v roce 2014, nyní ale zpřísňuje proces kontroly a vyžaduje, aby aplikace podepsaly dohody před tím, než získají přístup k takovým údajům.

Seznamky mají se sdílením dat problém

Grindr, což je sociální síť zaměřená na LGBT komunitu, čelí kritice poté, co vyšlo najevo, že sdílela informace o HIV stavu svých uživatelů třetím stranám a marketingovým subjektům. Aplikace má po celém světě více než 3,6 milionu aktivních uživatelů. Data měla sdílet se dvěma softwarovými společnostmi, Apptimize and Localytics.

Ačkoliv data o statutu HIV byla kódována, dalším stranám poskytovala aplikace také data o dalších osobních a vztahových preferencích, ale také jejich geolokační data – již bez jakékoliv ochrany. Společnost podle serveru New York Times připomněla, že „Grindr je veřejným fórem“ a že by uživatelé měli vědět, že údaje, které zahrnovali do svých profilů, včetně svého statusu HIV, se takto staly veřejnými.