Prezidentské volby provázejí dezinformace o Drahošovi i Zemanovi. Týkají se uprchlíků, StB či zdraví

V předvolebním období se zejména na sociálních sítích šíří řada záměrně nepravdivých informací o obou prezidentských kandidátech. Spekulace o současném prezidentovi Miloši Zemanovi se týkají zejména jeho zdraví. O vědci Jiřím Drahošovi, který je Zemanovým soupeřem ve druhém kole přímé volby prezidenta, lidé na sociálních sítích píšou, že zneužívá malé chlapce, krade objevy svým kolegům nebo byl agentem komunistické Státní bezpečnosti (StB). Nepravdivé informace o Drahošovi vyvrací nedávno založená webová stránka. Obhájcem Zemana je nejčastěji jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

„Zveřejňujeme pravdu o Jiřím Drahošovi. Poskytujeme fakta a zdroje a vyvracíme pomluvy, které se hrnou na jeho osobu před druhým kolem volby prezidenta ČR,“ píše se v úvodu webu, který se snaží dokázat lživost tvrzení o Drahošovi.

Jako nepravdivou autoři webu označují například informaci, že bývalý předseda Akademie věd spolupracoval s StB. Připomínají, že Drahoš má negativní lustrační osvědčení. Web také s odkazy uvádí, že spolupráci Drahoše s StB odmítlo Centrum pro dokumentaci totalitních režimů a Archiv bezpečnostních složek.

Často zmiňovaným tématem, o kterém na sociálních sítích diskutují zejména Drahošovi odpůrci, je postoj kandidáta k nelegální migraci a takzvaným migračním kvótám. V komentářích je označován jako „vítač“ či „sluníčkář“, což je pisateli vnímáno jako negativní. Drahoš přitom už v období před prvním kolem voleb uvedl, že řešením ekonomické migrace z Afriky je pomoc přímo v zemích původu. Vybídl také ke kontrolám na vnějších hranicích Evropy.

obrázek
Zdroj: ČT24

Další příspěvek o Drahošovi se týká jeho členství v Římském klubu nebo příslušnosti k zednářům. O Římském klubu se píše jako o spolku, který „může za mezinárodní spiknutí a je součástí plánu na Nový světový řád“. Web PoPravdě.cz k tomu uvádí, že jméno Drahoše se v souvislosti s touto organizací objevilo naposledy v roce 2008. „Paradoxní je, že zakládajícím členem byl Miloš Zeman,“ píše se na stránce.

Za Drahoše se postavila také Učená společnost České republiky. „Zásadně odmítáme lživé útoky na svého člena profesora Jiřího Drahoše,“ uvedli vědci. „Učená společnost se zaručuje za naprostou vědeckou i morální integritu profesora Drahoše,“ píše se v prohlášení pro média.

V případě současného prezidenta se nepravdivé zprávy týkaly zejména jeho zdravotního stavu. Už před prázdninami se v některých bulvárních médiích psalo o tom, že Zeman by měl podstoupit amputaci nohy. Mluvčí prezidenta tehdy informaci důrazně odmítl. Prezident kvůli silné cukrovce trpí neuropatií dolních končetin. Proto nosí speciální zdravotnickou obuv a také hůl.

obrázek
Zdroj: ČT24

Na začátku loňského listopadu radní městské části Brno-střed Svatopluk Bartík na svém facebookovém profilu uvedl, že Zeman má rakovinu a zbývá mu sedm měsíců života. Hrad i Zemanův lékař to odmítli a na Bartíka je podána žaloba a trestní oznámení.

Těsně před druhým kolem voleb se také začalo šířit tvrzení, že stávající prezident automaticky postupuje do druhého kola voleb, a jeho příznivci proto nemusí v prvním kole přijít volit. Zpráva míněná jako žert se šířila na sociálních sítích i v satirickém pořadu Šťastné pondělí komentátora Jindřicha Šídla. Hrad později upozorňoval na to, že letáky s touto informací se objevily ve schránkách některých voličů v Moravskoslezském kraji. Ministerstvo vnitra je označilo za dezinformaci. Podobné výzvy se po sociálních sítích šířily i před říjnovými sněmovními volbami.

Fenomén takzvaných „fake news“ – tedy záměrně šířených nepravdivých informací – se výrazně rozšířil díky účinkům sociálních sítí. Různé koláže fotografií či články s nepřesným zdrojováním mezi sebou obvykle sdílejí příslušníci podobných názorových proudů. Facebook kvůli podobným sdělením vydal vlastní manuál, jak si uživatelé mohou obsah sdílených materiálů prověřit. Rady, jak odhalit fake news, nabízejí i některé české webové stránky.