Na Facebook už jen se souhlasem rodičů? Francie chystá omezení, které má chránit děti

Francouzské děti mladší 16 let budou potřebovat k otevření účtu na Facebooku či jiných sociálních sítích souhlas rodičů. Vyplývá to z návrhu zákona, který představilo francouzské ministerstvo spravedlnosti.

Nový zákon by měl vést k aktualizaci předpisů o ochraně osobních údajů a rovněž i vylepšit přístup k informacím, které internetové společnosti shromažďují, ukládají a často i prodávají dalším firmám sledujícím aktivitu lidí na internetu. „Pro přihlášení na Facebook bude pro nezletilé mladší 16 let potřeba souhlas rodičů,“ řekla novinářům francouzská ministryně spravedlnosti Nicole Belloubetová.

O návrhu zákona o ochraně osobních údajů, který francouzská vláda schválila, bude jednat parlament.

Zatím ale není jasné, jak by proces prokazování rodičovského souhlasu měl fungovat. Diskutabilní je také, jak některé sociální sítě nebo stránky ověřují věk svých uživatelů a otázkou zůstává i co se stane s účty uživatelů mladších požadovaných 16 let.

V současné době Facebook po svých uživatelích vyžaduje minimální věk 13 let, ve skutečnosti se ale děti registrují mnohem dříve. Síť i proto nedávno představila chatovací aplikaci určenou dětem od šesti let věku.