Nesahejte na koaly! Instagram začal „razítkovat“ fotky, na nichž jsou zřejmě nešťastná zvířata

„Hledáte hashtag, který může souviset s příspěvky podporujícími ubližování zvířatům nebo životnímu prostředí.“ Takové varování se nyní podle společnosti Facebook bude na Instagramu objevovat například u selfie s koalami, tygry nebo opicemi.

Většina fotografií, na kterých drží rozesmátá turistka exotické zvíře v náručí nebo má za zády zívající šelmu, nevzniká při výletu do džungle. Snímky si nezřídka lidé pořizují u turistických atrakcí, které za poplatek nabízejí zvířata jako rekvizity – včetně tygrů, lvů, koal, opic nebo delfínů.

Aktivisté, kteří se zaměřují na ochranu přírody, uvádí, že provozovatelé takových atrakcí zacházejí se zvířaty často špatně. Navíc denní kontakt s lidmi může být pro plaché tvory traumatický.

„Ochrana a bezpečnost světa přírody jsou pro nás a naši globální komunitu důležité. Doporučujeme všem, aby se zamysleli nad interakcí s volně žijícími zvířaty a prostředím, aby se zabránilo jejich vykořisťování. Doporučujeme, aby uživatelé nahlašovali jakékoli fotky a videa, které by mohly být v rozporu s našimi pokyny pro komunitu,“ uvedl Instagram v tiskové zprávě na svém blogu.

Instagram
Zdroj: Instagram/@parishilton

Ten, kdo si nyní vyhledá například hashtagy #koalaselfie, #lionselfie nebo #tigerpet, uvidí na obrazovce upozornění, že „týrání zvířat a prodej ohrožených druhů nebo jejich částí nejsou na Instagramu povolené.“

  • Mezi primáty, kteří na turistické fotografie často doplácí, jsou například giboni. Jejich odchyt v přírodě je pro účely pochybného domácího chovu a atrakce pro turisty. Navzdory tomu, že v Thajsku je odchyt mláďat v přírodě od roku 1992 ilegální. „Životnost“ gibonů v turistice je jen krátkodobá. Dospívání u samců vede ke zvýšení agresivity vůči svému okolí a tedy i turistům. „V horším případě pak takového jedince utratí, v lepším případě jsou mu aplikována sedativa, odstraněny špičáky a obvykle po všech procedurách stráví zbytek života v malé kleci,“ píše v časopise Živa z roku 2005 ve svém článku o záchranné stanici pro gibony František Šusta.

Instagram není první sociální sítí, která otevřela debatu o selfie fotografiích s divokými zvířaty. V červenci požádala své uživatele seznamovací aplikace Tinder, aby ve svých profilech na přání neziskové organizace PETA nepoužívali selfie s tygry. „Posedávání vedle krále džungle z vás jednoho takového nedělá,“ uvedla společnost.

Stejně jako Tinder ani Instagram fotografie vyloženě nezakazuje a ani je nemaže. Hashtagy se stále nacházejí v automatických výsledcích vyhledávání.

Instagram však tvrdí, že bude odstraňovat obrázky, které zobrazují zneužívání nebo prodej ohrožených zvířat. Spolupracuje s řadou organizací, včetně Světového fondu pro ochranu přírody (Wildlife Fund).

Zveřejňování snímků s roztomilými zvířaty je v aplikaci oblíbené. Existuje více než 3000 příspěvků jen s hashtagem #koalaselfie, včetně jednoho, který před třemi týdny zveřejnila Paris Hilton.

Není to poprvé, co Instagram upravil pravidla pro zveřejňování obsahu. Varování existují i pro další témata, včetně sebevražd, sebepoškozování a poruch příjmu potravy. Při vyhledání hashtagů jako #thinspiration se uživateli zobrazí upozornění o nebezpečí poruch příjmu potravy a obsahuje odkaz na stránku poskytující pomoc ohledně duševního zdraví.

Koaly s australským premiérem a ruským prezidentem
Zdroj: Andrew Taylor/ISIFA/Getty Images