Hashtag #metoo zaplavil sítě. Weinsteinova aféra prolomila hráz případů sexuálního obtěžování

„Kdyby všechny ženy, které byly sexuálně obtěžovány nebo napadeny, napsaly ,me too‘ jako status, mohly bychom lidem ukázat, jak velký je to ve skutečnosti problém,“ zní výzva, kterou na sociální síti Twitter zveřejnila zpěvačka a herečka Alyssa Milano. Během dvou dní jen na Twitteru odpovědělo více než 61 tisíc lidí. Hashtag „me too“ – tedy „já také“ se od té chvíle rychle šíří i na dalších sociálních sítích.

Vody kolem tématu sexuálního obtěžování ve velkém rozvířila aféra Harveyho Weinsteina. Jeden z nejmocnějších mužů Hollywoodu podle médií i podle prohlášení hereček sexuálně obtěžoval ženy dlouhodobě a nyní čelí policejnímu vyšetřování. Z nevhodného chování ho obvinily i herečky Gwyneth Paltrow či Angelina Jolie.

Ke kampani se přihlásila i česká eurokomisařka Věra Jourová. V Bruselu vystoupila s prohlášením, během kterého přiznala svou osobní zkušenost se sexuálním násilím. Zároveň vyzvala ženy, aby nepřijatelné sexuální obtěžování hlásily, informoval zpravodaj ČT Bohumil Vostal.

„Vrátil se z koupelny v županu a požádal mě, abych mu udělala masáž. Řekla jsem mu ne, že se na to necítím. Řekl, že to dělá každá, a jmenoval známé modelky, které to dělaly,“ popsala herečka Katherine Kendallová.

„Svlékl se a začal přede mnou masturbovat. A já jsem tam jen stála,“ popsala televizní reportérka Lauren Sivanová pro CNN. „Řekl mi: Takhle ten byznys prostě funguje. Jinak to v tomhle průmyslu nikam nedotáhneš,“ popsala americké televizní stanici herečka Dawn Dunningová.

Mezi oběťmi sexuálního obtěžování byla také scenáristka Heather Robinsonová. Té se tehdy zastala nedávno zesnulá herečka Carrie Fisherová, která ztvárnila princeznu Leiu ve filmové sérii Star Wars. Násilníkovi měla zaslat krabici s kravským jazykem. V krabici byl přiložen vzkaz, který pachatele upozorňoval na to, že pokud se znovu dotkne Robinsonové nebo jiné ženy, příští dodávka bude „něco tvého v mnohem menší krabici“.

Právě výzva Alyssy Milano vyvolala na sociálních sítích velkou odezvu. Pod hashtagem #metoo, v překladu „já také“, zareagovaly tisíce žen i mužů, kteří se otevřeně svěřují se svými zkušenostmi a pocity v roli obětí sexuálního obtěžování nebo napadení.

Podle Agentury EU pro základní práva se v Česku stalo obětí sexuálního násilí devět procent žen starších 15 let. Ve statistikách, které započítávají i fyzické a sexuální násilí spáchané partnerem či neznámou osobou, se mezi oběti řadí 32 procent českých žen starších 15 let. V EU činí průměr 33 procent žen.

Procento žen starších 15 let, které byly obětí sexuálního násilí
Zdroj: fra.europa.eu