Na holuby, nebo na data? Cédéčka používáme už 35 let

Na cédéčka vypalujeme už 35 let (zdroj: ČT24)

Lesklá placka o průměru 12 centimetrů. Někdo na ně ukládá až šest „kilometrů“ dat, jiní je používají na balkonech na plašení holubů. Před 35 lety byl v německé továrně poblíž Hannoveru po letech vývoje vyroben první kompaktní disk. Duhová placka, známá jako cédéčko, před sebou měla několik let na výsluní techniky a po nějaké době s nástupem mp3 přehrávačů a smartphonů také nejistou budoucnost.

  • Cédéčko (CD) pochází ze zkratky anglického názvu compact disc. Jde o optický disk určený k ukládání digitálních dat. Ta jsou uložena ve stopě na dlouhé spirále začínající uprostřed média, spirála dat se postupně rozvíjí až k okraji disku. Stopa může obsahovat digitální zvukovou nahrávku (audio CD) nebo data (CD-ROM).

Cédéčka vznikla ve spolupráci firem Sony a Philips 17. srpna 1982. Společnosti technologii vyvíjely od 70. let tak, aby byla médiem schopným uchovat a reprodukovat hudbu. Podle původního záměru se na disk mělo vejít 60 minut záznamu, nakonec se na popud společnosti Sony kapacita navýšila na 74 minut. Disk tak pojal celou Beethovenovu Devátou symfonii.
Postupem času se začala vyrábět i cédéčka 80 a víceminutová.

CD znamenalo posun od analogových technologií k digitálním. Trvalo pár měsíců, než se dostala na trh, ale když konečně v listopadu 1982 doputovala na regály obchodů, bylo k dispozici už 150 různých titulů. Mezi nimi bylo i album Visitors od skupiny ABBA. Lidé si disky mohli přehrávat na CD přehrávači Sony CDP-101, který si v té době mohli koupit za tisíc dolarů.

Na hudbu, video i hry

Navzdory tomu, že disky po světě sbíraly své příznivce, kapely i nadále vydávaly nahrávky na několika různých nosičích. Až skupina Dire Straight se rozhodla udělat technologický krok kupředu a nové album vydala jen na cédéčkách. Výsledkem byl první disk, který se prodal ve více než milionu kopiích. Během dalších dvaceti let se prodalo více než 200 miliard disků a technologie se začala rozvíjet tak, aby dokázala přenášet i video.

CD
Zdroj: ČTK/PICTURE ALLIANCE/CHROMORANGE / Bilderbox

Postupně se tak objevilo CD schopné přenášet video, zvuk, animace a další interaktivní obsah. V roce 1994 pak mělo premiéru Video CD, zamýšlené pro nahrávání koncertů, karaoke nahrávek a pro přenášení interaktivních her pro děti. Rychle ho ale přebil populárnější formát lesklé placky, DVD.

V roce 1997 se objevil ještě jeden velmi rozšířený formát, přepisovatelné CD - takzvané CD-RW. I to se dočkalo svých nástupců, na trhu se postupně objevila přepisovatelná DVD, a nakonec kolem roku 2002 kompaktní disky začala nahrazovat technologie Blu-ray.

Třicet let úspěchu. Co dál?

Cédéčka si dlouho zvládla držet svou popularitu, kolem roku 2000 však i kvůli nástupu formátu mp3 začala jejich obliba upadat. Značky si všimly poklesu prodeje už v roce 2003. Možná za tím stálo i jedno známé jméno - Steve Jobs, který přišel s představou centralizovaného obchodu, ze kterého by si uživatelé mohli hudbu koupit a stáhnout přímo do počítače.

I když bylo v roce 2015 CD oceněno jako nejcennější inovativní přínos společnosti Philips, dnes pravděpodobně cédéčka zažívají podzim své popularity.