Události v nových barvách: Modrou a červenou doplňuje bílá

Přesně dva roky poté, co Česká televize představila nové Události, mění této vlajkové zpravodajské relaci grafiku. Hlavním záměrem bylo více propojit klíčový zpravodajský pořad s kontinuálním vysíláním ČT24 a zdůraznit to, co ČT zobrazuje, ne, jak se prezentuje. "Nesnažíme se poutat pozornost diváka, jak máme vyleštěné studio, ale snažíme se poutat na to, jaké informace poskytujeme," představili záměr designéři Petr Štěpán a Martin Hejl. Události v novém kabátě bude ČT vysílat již dnes večer.

Od dubna se v Událostech nemění jenom grafická výbava, ale i celé studio. Objeví se velkoplošná projekční stěna, kterou budou moderátoři ovládat pomocí tabletu. „Relace se nesnaží být primárně nabubřelá, hýřivá, veškerá energie se soustředí na přesnost,“ dodávají designéři v rozhovoru pro ČT24. Vizuální stěna nesmí podle nich danou informaci rušit. 

Nové studio se barevně mění podle toho, která část zpravodajské relace se vysílá. Události, které vycházejí ze zpravodajské ČT24, dostaly červenomodrý kabát, sportem se prolíná zelená linka, počasí podtrhuje světlemodrá a Události v kultuře jdou do černobílého ladění s linkou bílé barvy. 

Grafická vybavení jednotlivých studií se mají doplňovat a tvořit jednotný celek, v žádném případě si nemají konkurovat. Infografika funguje na systému lego, a to ve všech čtyřech komponentech stejně – mění se jen barva podkladu. „Zdůrazňujeme, že jsme televize, klademe důraz na obraz, infografika je tam přidaná, nikdy úplně nepřekrývá obrazovou složku… je to vlastně další vrstva na obraz,“ vysvětlují svůj záměr designéři. 

Inovace se má dočkat i znělka Událostí. Ta se bude rozbíhat v podobě zeměkoule, na níž jsou diváci zvyklí z ČT24, projde z červené na modrou barvu a skončí na průhledné, což má podle designerů znamenat, že Česká televize chce být transparentní. 

Za novou grafickou výbavou stojí Pert Štěpán ze studia Najbrt. Návrh celkového prostorového řešení studia a způsobu snímání kamerami vzešel od specialistů virtuálního studia ČT Radka Mihuleho a Martina Raka ve spolupráci s šéfrežisérem Markem Strakou. Ten pak upravili a vycizelovali Martin a Lenka Hejlovi z Loom On The Moon, respektive z kolmo.eu. Na znělkách spolupracoval režisér Tomáš Luňák a za hudbou stojí Karel Havlíček.