Microsoft vydal „desítky“. Slibuje nejlepší Windows všech dob

Nová verze Windows je na světě. Microsoft si od operačního systému s označením Windows 10 slibuje, že napraví pošramocenou pověst předchozích „osmiček“. Má spojovat to nejlepší z předchozích verzí Windows 7 a 8. Uživatelé by se měli dočkat nového internetového prohlížeče, přepracované nabídky Start a nového grafického prostředí. Podle odborníků však systém žádné zásadní změny nepřinese a půjde spíše o evoluci než revoluci. Zároveň budou „desítky“ pravděpodobně posledním takto vydávaným a distribuovaným operačním systémem.

„Windows deset se mění na 'system as a service', neboli systém jako služba, což znamená, že Microsoft je bude průběžně aktualizovat a upravovat a nebude už vydávat Windows jedenáct, dvanáct a třináct. S tím samozřejmě souvisí otázka, jak na tom bude Microsoft vydělávat. Současní uživatelé Windows 7 a 8 totiž mají přechod na novou verzi zdarma,“ uvedl redaktor serveru Živě.cz Jakub Čížek.

  • Jiří Molnár, šéfredaktor CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz: „V první vlně Microsoft uvolňuje update uživatelům, kteří jsou součástí vývojářského programu Windows Insider. Uživatelé, kteří měli a v současné době ještě mají Windows 7 a legální Windows 8/8.1 a prostřednictvím Windows Update si zaškrtli možnost upgrade svého systému, dostanou v následujících týdnech tento upgrade na desítky zdarma.“

„Windows 10 má dobře nakročeno k tomu, aby se poměrně rychle stal nejrozšířenější verzí Windows. Microsoft nutně potřebuje vytvořit systém pro distribuci aplikací a digitálního obsahu, to je hlavní cíl, kterému podřídil vše, a vývojáři aplikací, kterým Microsoft vychází vstříc všemi možnými prostředky, by na to mohli slyšet,“ řekl šéfredaktor serveru Živě.cz David Polesný.

Co je nového ve Windows 10?

Microsoft se ve Windows 10 vrátil k tlačítku Start a zkombinoval jej s takzvanými dlaždicemi, které poprvé použil ve Windows 8. Zcela nový je internetový prohlížeč, který dostal i nové jméno – oproti tradičnímu Internet Explorer nese současná verze název Microsoft Edge. „Edge je od základu přepracovaný a chce zlákat zpět uživatele, kteří dnes Internetem Explorerem opovrhují. Nabídne jim především rychlejší načítání stránek. Právě v rychlosti se Edge zatím ukazuje lepší než stávající konkurence,“ vysvětlil šéfredaktor Živě.cz David Polesný.

„Desítky“ také poprvé představí umělou inteligenci - Cortanu. Ta by se měla stát každodenní asistentkou uživatelů nového systému. Dokáže jim například pomoci s vyhledáváním na internetu, s kontrolou a ovládáním kalendáře, pustí jim hudbu, oznámí, jaké bude počasí nebo nastaví budík. Microsoft ji vybavil 14 světovými jazyky. Česká verze se prozatím neplánuje.

Cesta na vrchol

Ačkoliv nové Windows nesou označení 10, ve skutečnosti jde již o třináctou verzi operačního systému. První Windows s označením 1.0 vydal Microsoft 20. listopadu 1985 a o tři roky později se po vydání verze 2.0 stal největší světovou firmou vyrábějící počítačový software.

Zásadním milníkem se stal pro firmu rok 1995, kdy Microsoft vydal operační systém s názvem Windows 95, kterého se za první týden prodalo rekordních sedm milionů kopií. Reklamu tehdy pro nový systém dělala mimo jiné i hudební skupina Rolling Stones. Windows 95 poprvé obsahovaly nabídku Start a hlavní panel, tedy základní ovládací rozhraní, které Microsoft od té doby používá. Zároveň vyšla i první verze internetového prohlížeče Internet Explorer, který byl později přidán přímo do samotných Windows.

Dalším stěžejním systémem se stal Windows XP, vydaný 25. října 2001. Takzvaná „xpéčka“ přinesla přepracovaný vzhled a stala se jedním z nejlépe prodávaných produktů společnosti.

Nová dekáda

S další verzí přišla společnost až po pěti letech. V roce 2006 vydala Windows Vista, které z velké části stavěly na novém grafickém designu. Systém však obsahoval velké množství chyb a mnoho uživatelů raději zůstalo u starší verze, která podle různých měření byla dokonce rychlejší. Viceprezident konzultační společnosti Gartner Inc. Neil MacDonald dokonce prohlásil, že „Vista je pro Microsoft úplnou katastrofou“.

Tři roky po kontroverzních „vistách“ Microsoft přišel se „sedmičkami“. Poprvé v nich představil technologii Windows Touch, která umožňuje uživatelům dotykových displejů procházet web, fotky a otevírat soubory a složky. Oproti Windows Vista prošla nová verze výraznou modernizací a Microsoft se zaměřil především na to, aby systém dokázal pracovat s existujícími ovladači, aplikacemi a zařízeními.

Donedávna poslední verzí byly Windows 8, které Microsoft vydal v roce 2012. U této verze firma zaexperimentovala a kompletně přepracovala design, kódy i uživatelské prostředí. Prodeje „osmiček“ byly ale od začátku slabé a někteří odborníci je přirovnávali k novým Windows Vista.

„I tolik haněné Visty byly kvalitním softwarem, jenže výrobci hardwaru pozdě zareagovali s přípravou ovladačů a samotný Microsoft řešil dost věcí až po vydání systému. Něco podobného se poté stalo i s osmičkami a firma pochopitelně nechce dopustit, aby se něco takového ještě opakovalo,“ dodal Polesný.

V současnosti bez konkurence

Podle Jakuba Čížka dnes neexistuje na poli počítačových operačních systému pro Microsoft konkurence. „Microsoft má dnes přibližně 80 procent na trhu, druhý je Apple, který má přibližně 5–10 procent, takže Microsoft dnes v podstatě nemá konkurenta. Nicméně celý trh se mění a my dnes častěji kupujeme spíše tablety a mobily, které zvládají věci, jaké jsme dříve dělali na počítači. Zde má Microsoft zhruba tři až čtyři procenta trhu a je tu spíše do počtu, mnohem většími hráči jsou tu Android a Apple,“ vysvětlil Čížek.

To, že se Microsoftu v tomto směru nedaří, potvrzuje i masivní propouštění. Zhruba před rokem společnost propustila 18 tisíc zaměstnanců (14 procent) v souvislosti se začleněním firmy Nokie, kterou Microsoft koupil v září 2013 za 5,44 miliardy eur. Začátkem července Microsoft oznámil, že propustí dalších 7800 zaměstnanců.

V pořadí již třetí generální ředitel Microsoftu Satya Nadella nedávno oznámil, že firmu čekají těžká rozhodnutí. „Nadella se po svém nástupu do funkce vrhl všemi směry. Nejenom, že Microsoft pracuje na nové verzi Windows pro počítače, ale vyvíjí také mobilní Windows a začíná vytvářet aplikace i pro konkurenční platformy. Možná, že to je ta vítězná cesta,“ řekl Čížek.

„Více než s jinými systémy by v budoucnu Microsoft mohl bojovat s tím, že uživatelé setrvají u zastaralých Windows 7,“ uzavírá Polesný.

O Microsoftu

Společnost Microsoft založili v roce 1975 William Henry Gates III., známější jako Bill Gates, a Paul Allen. Gatesovi bylo 20, Allenovi 22 let. Oba tehdy studovali počítačové vědy na Harvardově univerzitě a studia následně kvůli podnikání zanechali. Jejich firma se velmi rychle dostala do popředí společností věnujících se informačním technologiím a v roce 1988 se stala největší světovou firmou vyrábějící počítačové programy. Bill Gates, který vedl Microsoft do roku 2000, se dnes řadí k nejbohatším lidem na světě, jeho majetek byl v roce 2014 vyčíslen na 80,6 miliardy dolarů.