Samsung upozorňuje: Naše Smart TV může nahrávat, co říkáte

Máte doma tzv. chytrou televizi? Tak si dávejte pozor, jestli vás neposlouchá. Světová média poukázala konkrétně na Smart TV od společnosti Samsung, která nahrává hlasové pokyny svých majitelů a data sdílí s externími společnostmi. Firma se brání tím, že nahrávání se týká jen těch, kteří si dobrovolně zapnuli funkci ovládání hlasem.

Celou kauzu odstartovala zpráva amerického serveru The Daily Beast. Ten si všiml, že jihokorejská společnost Samsung v uživatelské příručce ke svým chytrým televizím upozorňuje majitele těchto přístrojů, kteří mají aktivovanou funkci ovládání hlasem, že jejich televize nahrává všechno, co zaslechne, a tato data posílá externí firmě.

„Samsung může shromažďovat a vaše zařízení zaznamenávat hlasové příkazy a související text, abychom mohli poskytnout funkci rozpoznávaní hlasu, hodnotit ji a nadále vylepšovat. Dejte si prosím pozor na to, že vámi vyřčená slova včetně osobních a citlivých informací mohou být mezi zaznamenanými daty, která jsou odesílána třetí straně,“ píše firma na webu.

Onou třetí stranou je podle Samsungu společnost Nuance, která poskytuje software na rozpoznávání hlasu. Celý proces údajně probíhá tak, že při vyslovení příkazu odešle televize nahrávku na servery společnosti Nuance, kde je požadovaný příkaz vyhledán a okamžitě odeslán zpět do televizoru, aby mohl být proveden.

Zprávu převzala od amerického serveru britská stanice BBC a od ní potom řada dalších médií. Samsung se snažil paniku mírnit. „Je třeba zdůraznit, že funkce ovládání hlasem není zapnuta automaticky, ale je na uživateli, zda se ji rozhodne používat, nebo nikoliv. O tom, zda je funkce zapnuta, je uživatel informován prostřednictvím ikony mikrofonu, která se objeví na obrazovce,“ citovaly Lidové noviny mluvčího české pobočky Jiřího Janečka.

Samsung pokutu nedostal, protože o kartelu informoval
Zdroj: ČTK/AP/Lee Jin-man

Počítačoví experti se také ptali na to, jestli jsou zaznamenaná data při přenosu šifrována. „Samsung bere soukromí spotřebitelů velmi vážně. Ve všech našich chytrých televizorech používáme nejvyšší bezpečnostní standardy a postupy, včetně šifrování dat a jejich ochrany proti neoprávněnému shromažďování nebo užívání,“ reagovala firma v prohlášení. Dodala, že nahrané zvuky neuchovává ani je neprodává.

Zpráva opět rozvířila diskusi kolem bezpečnostních rizik, která přináší používání tzv. chytrých zařízení. Ta totiž dokážou sbírat o svých uživatelích mnohá citlivá data a internetové připojení jim umožňuje informace sdílet s výrobci nebo třetími stranami. Zlí jazykové už stihli Smart TV od Samsungu přirovnat k televizím ze slavného románu George Orwella 1984, pomocí kterých stát špehoval svoje občany.

Co je vlastně chytrá televize?

Ovládání hlasem samozřejmě není ani zdaleka to jediné, co chytrá televize umí. Jednoduše řečeno, tyto přístroje umožňují kombinovat klasické sledování televize s interaktivními funkcemi známými spíš z počítače. Díky tomu, že jsou připojené na internet, na nich mohou diváci pomocí speciálních aplikací třeba sledovat videa, hrát hry nebo telefonovat.

Podle posledních údajů výzkumné společnosti Strategy Analytics má Samsung na celosvětovém trhu s chytrými televizemi zhruba čtvrtinový podíl. Na druhém a třetím místě následují firmy LG a Sony, obě s přibližně 15procentním podílem.

Newsroom ČT24 (zdroj: ČT24)

Data o prodejích za jednotlivé země výrobci neposkytují. Není tak známo, kolik chytrých televizí se dosud v Česku prodalo, resp. kolik procent domácností je tímto typem přijímačů vybaveno. Z údajů agentury GfK nicméně vyplývá, že loni tvořily chytré televize 45 procent všech v tuzemsku prodaných televizních přijímačů. Tento podíl navíc dlouhodobě roste.

Že si zákazník koupí chytrou televizi, ovšem neznamená, že bude její „chytré“ funkce využívat. Některé odhady hovoří o tom, že lidé až polovinu chytrých televizí k internetu nepřipojí a využívají je jen jako klasický televizní přijímač.

Obavy z narušení soukromí při sledování chytrých televizí se objevily už v listopadu 2013, kdy britský IT konzultant Jason Huntley přišel s tím, že jeho televizor značky LG odesílá výrobci údaje o sledovaných pořadech. A to přesto, že sdílení těchto informací vypnul. Společnost se tehdy za chybu omluvila a firmware televize opravila.

Na poli chytrých přístrojů působí už tři roky také Česká televize. Využívá univerzální technologickou platformu HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV). Jedná se o hybridní televizní vysílání, které kombinuje klasickou televizi s širokopásmovým internetem.

Jaký je rozdíl mezi Smart TV a HbbTV?

Smart TV („chytrá televize“) je obecně televizor, který lze připojit k internetu. Jaké aplikace obsahuje, určuje výrobce televize. Nabídka se tedy model od modelu mění (záleží na tom, se kterými poskytovateli aplikací se výrobce televize dohodne).

HbbTV („hybridní televize“) též vyžaduje připojení televizoru k internetu. Na rozdíl od Smart TV se však jedná o univerzální platformu, která funguje nezávisle na výrobci a modelu televize. Skladbu aplikací určuje přímo provozovatel televizního vysílání.

Přijímače typu Smart TV nemusejí automaticky podporovat platformu HbbTV. Většina současných nových modelů ale HbbTV podporuje. U některých z nich ovšem nemusí být v továrním nastavení aktivní – v takovém případě si ji musí uživatel nastavit sám.

Nabídka služeb HbbTV se aktivuje stisknutím červeného tlačítka na dálkovém ovladači. V současnosti si mohou diváci ČT v prostředí HbbTV například prohlížet televizní program, přečíst zpravodajství, zahrát hry nebo pustit pořady z iVysílání.

HbbTV aplikace České televize

  • iVysílání
  • TV program
  • Lišta ČT24
  • ÁbécéDéčko
  • Panorama
  • Teletext

Kompletní seznam a podrobné informace o HbbTV aplikacích České televize najdete zde.