Slovenská vláda opět zaútočila na novináře

Bratislava - Lídři slovenské vládní koalice, která nedávno v parlamentu prosadila sporný tiskový zákon, v pátek znovu ostře kritizovali kvalitu slovenských médií. Po společném jednání vládních stran politici, vedení premiérem Robertem Ficem, novinářům vyčítali zaujatost a údajné psaní článků na objednávku. Na tiskové konferenci padla i obvinění novinářů ze spolupráce s komunistickou Státní bezpečností nebo urážky redaktorů.

Premiér Fico například prohlásil, že ve vedení týdeníku Plus 7 dní sedí několik bývalých členů StB. „Pokud bychom měli všemu věřit, tak mezi majiteli slovenských médií jsou skoro samí estébáci… Například ve vedení týdeníku Plus 7 dní. Našli byste tam pěkné fešáky,“ řekl.
    Jedním dechem však Fico zpochybnil důvěryhodnost dokumentů bývalé československé tajné služby, které spravuje Ústav paměti národa (ÚPN). „Pro mě nejsou prioritní nedůvěryhodné estébácké spisy,“ prohlásil. Na Slovensku se v současnosti v rámci koalice vedou jednání o změně fungování této instituce. Vládní Slovenská národní strana (SNS) dokonce navrhla zrušení ústavu, nakonec ale návrh koncem dubna stáhla.
    Předseda SNS Ján Slota se dnes ke kritice premiéra přidal. Slovně zaútočil například na reportéra a moderátora televize TA3 Richarda Dírera a řekl o něm, že je to „nechutný člověk“. Kromě toho lídr SNS tvrdil, že novináři píší články proti vládě na objednávku za peníze. „Víme velmi dobře, kolik se platí za článek na objednávku. Někteří mladí redaktoři za 50.000 napíší i, nevím co,“ řekl Slota. Žádné konkrétní důkazy pro svá tvrzení ale neuvedl s tím, že „nechce zacházet do detailů“.
    Na média si postěžoval i šéf další z koaličních stran Lidové strany-Hnutí za demokratické Slovensko (LS-HZDS) Vladimír Mečiar. Podle něj jsou moderátoři v diskusních pořadech televizí Joj a Markíza shovívavější k opozičním politikům.
    Současní vládní politici mají s novináři napjaté vztahy už od svého nástupu k moci v roce 2006 a zvláště premiér Fico slovenské novináře kárá v podstatě pravidelně.
    Konflikt se vyostřil letos v průběhu debat o nové podobě tiskového zákona. Předlohu kritizovali novináři a vydavatelé nejen na Slovensku. Na jejich stranu se přidala i Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Odpůrci zákona tvrdí, že norma omezí svobodu slova a poukazují například na opatření, kdy musí vydavatel nově zveřejňovat odpovědi dotčených osob i na pravdivé články. Slovenský parlament zákon přes odpor opozice schválil začátkem dubna.

Vydáno pod