Reakce České televize na článek v deníku Právo k dokumentu o Kosovu

Praha - Česká televize reaguje na článek, který vyšel 28. května 2008 v deníku Právo pod názvem ČT váhá s vysíláním dokumentu Uloupené Kosovo a s ním související rozhovor. Deník tvrdí, že Česká televize váhá s vysíláním dokumentu o Kosovu, který si podle něj objednala a částečně také hradila.

V článku i rozhovoru je citováno tvrzení producenta Aleše Bednáře, že bylo rozhodnuto, že film bude vysílán 17. března. Termín vysílání však byl Českou televizí odložen o jeden měsíc. Toto tvrzení je ovšem nepravdivé, protože 17. března neměli jeho tvůrci dokument Uloupené Kosovo ještě vůbec dokončený.

Dále producent Bednář tvrdí, že programová ředitelka Fričová opětovně rozhodla, že film bude vysílán v nezměněné podobě, a to na ČT2. Tento výrok opět není pravdivý, protože autorům bylo jasně řečeno, že jejich dokument je v předložené podobě pro televizi veřejné služby neakceptovatelný pro svou jednostrannost a nevyváženost. Dokument obsahuje pouze pohled a výpovědi jedné strany konfliktu a jeho celkové vyznění by mohlo vyvolávat negativní emoce.

Česká televize měla od předložení obecného námětu zájem tento dokument vysílat. Byla snaha nalézt optimální formu, která by zasadila dokument do objektivního kontextu. Centrum převzatých pořadů proto oslovilo několik zahraničních televizí včetně BBC s dotazem, zda nedisponují dokumentem, který by zachycoval pohled i z „druhé strany“. Zároveň Česká televize uvažovala o možnosti oba případné dokumenty odvysílat v rámci komponovaného Večera na téma… s následnou diskusí odborníků.

Česká televize se zároveň ohrazuje proti aktivitám tvůrců dokumentu Uloupené Kosovo, které považuje za flagrantní porušení smlouvy uzavřené s Českou televizí. Na jejím základě je Česká televize držitelem práv k tomuto dílu a nikdo jiný není oprávněn k jeho použití. Všechny veřejné produkce včetně umístění na server You Tube Českou televizi poškozují a to nejen na dobrém jméně, ale zároveň dochází k prokazatelným finančním škodám, jejichž uhrazení bude pravděpodobně televize veřejné služby od tvůrců požadovat.