Do vedení Radiožurnálu byl komisí zvolen jednomyslně Pícha

Praha - Do funkce ředitele rozhlasové stanice ČRo 1 - Radiožurnál byl nominován současný šéfredaktor pověřený jejím vedením Alexandr Pícha. Generálnímu řediteli byl tento kandidát doporučen jednomyslně osmi hlasy komisí sestavené za tímto účelem. Zda se Pícha ředitelem nejposlouchanější stanice Českého rozhlasu skutečně stane záleží nyní na generálnímu řediteli ČRo Václavu Kasíkovi, který ho musí nejprve do funkce jmenovat. Může tedy ještě výběr ovlivnit v neprospěch kandidáta.

„Zda jej generální ředitel jmenuje nebo ne, to nemůžu předjímat. Nyní je na něm, jak se k návrhu komise postaví,“ uvedl Zavoral. Dodal, že generální ředitel se svým rozhodnutím nejdříve seznámí Radu ČRo; ta se na svém pravidelném zasedání sejde příští středu.

Pozice ředitele Radiožurnálu je volná od začátku února, kdy byla odvolána Barbora Tachecí. Důvodem byl podle vedení ČRo „narůstající nesoulad v komunikaci uvnitř rozhlasu“. Tachecí se ředitelkou stala loni v listopadu a stála za novou podobou stanice od 1. ledna. Nová podoba vyvolala i negativní reakce, petice proti změnám podepsalo na 13.500 lidí. Tachecí nakonec z ČRo odešla a nyní má svou talkshow na digitální zpravodajsko-publicistické stanici Z1.

Kasík vypsal výběrové řízení na ředitele Radiožurnálu v květnu. Vyhověl tak požadavku Rady ČRo, která v dubnu odmítla Kasíkův přímý návrh jmenovat šéfem Radiožurnálu právě Píchu a doporučila použít cestu výběrového řízení.

Do něj se přihlásili pouze dva uchazeči. Kromě Píchy to byla ještě bývalá šéfredaktorka bulvárně-erotického magazínu Flirt Radka Štefaňáková, která však minulý týden svoji kandidaturu stáhla.

Pícha již jednou ředitelem stanice byl, a to od začátku roku 2003 do konce roku 2005. Od dubna 2006 byl zpravodajem ČRo ve Spojených státech. Z USA se Pícha vrátil na přelomu loňského a letošního roku, když dostal nabídku od Tachecí stát se šéfredaktorem Radiožurnálu. Po jejím odvolání byl pověřen řízením stanice.