Británie bude internetové piráty písemně varovat před kriminální činností

Londýn - Britský hudební a filmový průmysl se spojil s předními firmami, které poskytují internet, v boji proti internetovému pirátství. Podle dohody vypracované britskou vládou budou firmy zasílat lidem podezřelým z nezákonného sdílení filmů a hudby varovné dopisy. Na ilegálním sdílení souborů se každoročně podílí zhruba šest milionů Britů.

Poskytovatelé internetových služeb původně tvrdili, že nenesou za obsah sdílených souborů zodpovědnost. Přistoupili však na dohodu poté, co britská vláda pohrozila legislativními kroky v případě, že nebudou při boji proti pirátství spolupracovat.

Podle analytiků budou mít plánovaná opatření pravděpodobně odstrašující vliv na mladé uživatele ilegálních internetových stránek, kteří si často stahují filmy a hudbu bez vědomí rodičů. Měla by však být pouze prvním krokem v boji proti internetovému pirátství.

„V Británii můžete celkem snadno odvést milion lidí od stránek pro ilegální sdílení souborů. Jestliže se to uskuteční, bude to jeden z největších úspěchů v boji se sdílením souborů. Nebude to však stačit,“ řekl agentuře Reuters analytik Mark Mulligan ze společnosti Jupiter.

Poskytovatelé internetových služeb Virgin Media, BSkyB, Carphone Warehouse, BT, Orange a Tiscali v rámci dohody souhlasili, že budou pracovat na výrazném snížení ilegálního sdílení filmových a hudebních souborů. „Tato britská dohoda je velkým krokem k vyřešení internetového pirátství,“ řekl generální ředitel Mezinárodní federace fonografického průmyslu (IFPI) John Kennedy.