Skončil mezinárodní festival rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio

Poděbrady - Letošní ročník festivalu byl československý. Jak ČR tak Slovensko totiž slaví 85. výročí od prvního společného vysílání rozhlasu. Slovenské pořady tak soutěžily nejen v kategorii mezinárodní, ale i společně s českou tvorbou v kategorii "národní".

Mezinárodní cenu PRIX BOHEMIA RADIO 2008 z celkem 26 přihlášených pořadů získal pořad Média v éře Vladimíra Putina autora Petra Vavroušky. Předsedou poroty byl známý novinář Václav Moravec.

Národní cenu získal pořad Noha pana Stráneckého Petra Zettnera. Zvlášní uznání patří pořadu Nezapomenutá pravda, Seznam Sachalinu od Choe Hong Juna. Cenu posluchačsky nejoblíbenější kategorie, Rozhlasová hra pro dospělého posluchače, získaly realizační týmy pořadů Vykřičené domy a Zpátky na Luční vrch.

Ve speciální kategorii Rok 2008 - rok osmičkových výročí získal hlavní cenu pořad Kropte! Olega Pastiera a zvláštního uznání se dostalo pořadu Únor 1948 jako vláda StB Mikuláše Kroupy.

Novinkami bylo udělení Ceny Karla Kyncla pro nejlepšího zahraničně-politického zpravodaje a Zvláštní uznání za tvůrčí řešení akustického designu. První získal za svou práci Jan Petránek, komentátor Českého rozhlasu, druhou Michal Rataj za pořad Vykřičené domy.

Prix Bohemia Radio potvrdil svou jedinečnou pozici mezi festivaly a kulturními akcemi u nás. Opět přilákal neobvykle různorodou směs návštěvníků a proběhl v kultivované, dá se říci „zaposlouchané“ atmosféře. Dosáhl i na zamýšlenou pozici patrona kvality české rozhlasové hry, na které hodlají organizátoři nadále pracovat.

Český rozhlas bude v příštích měsících z festivalového programu do vysílání zařazovat (nejen vítězná) rozhlasová díla v češtině a slovenštině. O jedinečnou atmosféru se tak festival podělí i s posluchači jinde než v Poděbradech.