Česká soda vyjde kompletně na DVD

Praha - Česká soda patří mezi nejoriginálnější české satirické projekty 90. let. Dodnes nese nálepku kultovního a současně kontroverzního pořadu. Sestřihem několika dílů vznikl jeden ze dvou nejnavštěvovanějších celovečerních filmů roku 1998 a původní nesestříhaný celek se teď objeví na DVD. Dnešní prezentace v Praze se zúčastnili "gumáci" politiků, z nichž si pořad často utahoval - Václav Klaus, Václav Havel, Miloš Zeman a Vladimír Mečiar.

„Nikdy jsme z jejich strany neměli žádné stížnosti ani protesty,“ podotkl iniciátor pořadu Fero Fenič poté, co čtyři muži s gumovými hlavami pokřtili lahví České sody první DVD. Celkem budou tři a zahrnou všech 16 dílů této parodie televizních zpráv, politiků, reklam, televizních schémat a klipů. Vyjdou v celkovém nákladu 450.000 kusů, na Slovensku se objeví v únoru.

„V době uvádění na obrazovce doprovázel Českou sodu slogan 'celonárodní zkouška z demokracie'. Často totiž provokovala nevybíravými, mnohdy záměrně vulgárními a tvrdými útoky na konformismus a pokrytectví v médiích,“ upozornil Fenič, který s dramaturgem Milanem Tesařem a někdejším producentem České televize Čestmírem Kopeckým patřil k duchovním otcům pořadu. Některé pointy získaly podle něj v nových souvislostech překvapivé významy, takže kromě smíchu vyvolávají i mrazení v zádech, další, reagující na aktuální politické události, pochopitelně zestárly.

„Po 15 letech od vzniku zůstává Česká soda originální zprávou o nás samých, o našich politicích, o tom, čím jsme žili a jací jsme byli v postsametové éře,“ dodal Fenič. Tento pořad chce obnovit, jakmile zahájí jeho televizní společnost digitální vysílání.

Česká soda byla nejprve dvouměsíčníkem, později občasníkem a z hlavního vysílacího času na ČT1 se přestěhovala na program ČT2, kde neohrožovala většinového diváka i tím, že se vysílala v noci. Často totiž vyvolala spory, protesty, bouřlivé divácké ohlasy laiků i odborníků. Zároveň získala oblibu především u mladších diváků a měla i několik fanklubů.

„Nikdy v historii Febia jsme nedostali tolik anonymních dopisů,“ řekl Fenič, který prý za každý díl chodil „na kobereček“ do České televize. Ani se nediví, že teď od něj dává ruce pryč. Pět let žil mezi dvěma tábory - veřejnoprávním a tvůrčím České sody - a oba je chápal.

Satirický pořad, jehož prvními spoluautory byli lidé z okruhu časopisu Sorry, objevil komika a herce Petra Čtvrtníčka, který byl od šestého dílu jeho moderátorem a později i jedním z jeho sedmi režisérů (Václav Křístek, Jan Hřebejk, Igor Chaun, Ján Sebechlebský, Tereza Kopáčová, Milan Šteindler). Nezapomenutelný kurz němčiny Alles Gute popularizoval tvorbu protagonistů divadla Sklep. Podle tehdejšího výroku Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Egon a Karl v podání Milana Šteindlera a Davida Vávry narušili naše vztahy s Německem.

Tři DVD s Českou sodou se objeví na novinových stáncích v týdenních intervalech od pondělí 1. prosince. Každé z nich bude stát 49,90 Kč. O malou zkoušku z demokracie se prý pokusí alespoň jejich obaly. Na prvním je v pozici Karla a Egona z Alles Gute Jiří Paroubek s Davidem Rathem, na druhém s čokoládovou krávou Mirek bojuje předseda komunistů Vojtěch Filip a na třetím kněz s tváří Jiřího Čunka dává poslední pomazání mrtvole v rakvi, nápadně podobné Martinu Bursíkovi.