Sanoma Magazines Praha kvůli krizi zastaví sedm svých titulů

Praha - Vydavatelství Sanoma Magazines Praha ukončí kvůli finanční krizi vydávání sedmi svých časopisů a propustí až 70 lidí. Také Ringier nedávno oznámil, že přestane vydávat bezplatný deník 24 hodin. Podle některých vydavatelství se ale krize jejich činnosti zatím nijak zvlášť nedotýká.

Výkonný ředitel Sanoma Magazines Praha (SMP) József Steff uvedl, že firma přestane vydávat časopisy S tebou mě baví život, Kreativ, Překvapení v kuchyni, Báječná Neděle, TV Duel, Delicatesy a Living. „Musíme snížit stav redaktorů a dalších zaměstnanců, celkem asi o 60 až 70 lidí,“ uvedl Steff.

Podle něj se zcela jistě krize dotkne příjmů z inzerce v příštím roce a hospodaření Sanomy v Česku. Firmy reagují na krizi omezením výdajů na reklamu a marketing a stále více se nyní soustřeďují na krátkodobý výhled. Dlouhodobá obchodní strategie je nyní pro mnohé firmy až na druhém místě.

Krize zasáhne i Bauer Media či Economii

Výkonný ředitel vydavatelství Bauer Media (BM) Jaromír Skopalík uvedl, že krize se na příjmech z inzerce počínaje říjnem projevila jejich snížením, i když zatím pouze kosmeticky a z pohledu celoročních příjmů nepodstatně. „Nicméně vliv je zde a je rozpoznatelný. BM bude jistě stejně jako jiné obchodní subjekty v Čechách a Evropě krizí zasažen,“ uvedl. 

Zastavení některého časopisu ze svého portfolia zatím BM neplánuje. „BM se na krizi připravuje tím, že nebude rozšiřovat svůj pracovní tým. Některé pozice, o které bylo plánováno společnost rozšířit a obsadit je, nyní obsazovat nebude,“ dodal. 

„Zatím se (krize) neprojevila, ale očekáváme, že závěr roku bude krizí ovlivněn. Oproti loňskému roku v tomto období dojde k poklesu inzertního obratu,“ uvedl předseda představenstva Economie Michal Klíma. Vydavatel Hospodářských novin a dalších dvou desítek odborných časopisů v souvislosti s krizí nezvažuje, že by některý titul zastavil nebo prodal.