ČT bude digitálně vysílat novou kompresní technologií

Praha - Česká televize dále rozvíjí své digitální zemské vysílání. V síti 1 nyní bude po několikatýdenním zkušebním chodu uvedena do řádného provozu zcela nová kompresní technologie. Od 16. ledna začne po celém Česku přes novou kompresní technologii vysílat multiplex se všemi čtyřmi programy Česká televize v digitální kvalitě.

Na takzvaný „head-end“ budou od úterý 13. ledna do pátku 16. ledna 2009 postupně přepojeny všechny vysílače digitální sítě 1. Veškeré parametry a nastavení nové kompresní technologie pro multiplex veřejné služby přitom respektují normy vysílání DVB-T a reflektují i dosavadní zkušenosti se zpracováním signálu pro síť 1.

Kompresní technologie je řetězec zařízení, která kompletují výstupy z jednotlivých programů České televize, tedy ČT1, ČT2, zpravodajského ČT24 a sportovního ČT4. K těm přidává doplňkové služby, jakými jsou teletext, elektronický programový průvodce EPG a dálková aktualizace programového vybavení přijímačů SSU, a dále stanici ČRo.

Všechny obrazové složky projdou statistickou kompresí, což znamená snížením přenosové rychlosti na požadovanou hodnotu. Následně se spojí s ostatními uvedenými službami ve výsledný signál. Ten je distribuován na vysílače digitální sítě 1 a odtud šířen k divákům.

Vše o digitalizaci ČT

Vše o digitalizaci České televize se můžete dozvědět ve vysílání ČT, v internetovém speciálu digict.cz, na teletextu ČT1 na straně 650, v časopisu ČT+ a v Diváckém centru ČT na horké lince digitalizace 261 13 74 74, která je v provozu denně od 7:30 do 20:00 hodin.