YouTube založili zaměstnanci platebního systému PayPal

Washington - Internetový portál YouTube založili v roce 2005 tři zaměstnanci internetového platebního systému PayPal: Chad Hurley, Steve Chen a Jawed Karim. Chad Hurley vystudoval design na Indiana University of Pennsylvania. Steve Chen a Jawed Karim vystudovali informatiku na University of Illinois v Urbana-Champaign. Doména YouTube.com byla spuštěna právě 15. února 2005, ale stránky byly oficiálně dostupné až v listopadu. Na konci roku 2006 pak YouTube převzala společnost Google. YouTube patří mezi nejpopulárnější video portály na světě, umožňuje milionům lidí z celého světa prohlížet a publikovat originálně vytvořená videa. YouTube slouží jako distribuční platforma pro tvůrce originálního obsahu i velké i malé inzerenty. Sídlí v kalifornském San Bruno a je dceřinou společností firmy Google.

Denně nyní lidé zhlédnou po celém světě přes internetové stránky YouTube více než miliardu videí a každou minutu na ně vystaví přibližně 20 hodin nového materiálu. Nicméně účelem tohoto internetového portálu bylo původně volné sdílení domácího videa. Postupně se ale jeho záběr rozšiřoval o hudební klipy, filmy či videohry a z čistě zábavné služby se stala i služba veřejná. Svůj kanál na YouTube má dnes například i anglická královna, americký prezident či papež.

Na portálu se může každý zdarma zaregistrovat a sdílet své filmy s ostatními uživateli. YouTube stojí za zrodem mnoha internetových hvězd - uživatelů, jejichž filmy zhlédlo obrovské množství lidí.

Kromě čistě domácího videa se začaly na YouTube brzy objevovat i sestřihy televizních pořadů, filmů či klipů, což vyvolávalo spory o autorská práva. A to zejména poté, co firmu koncem roku 2006 koupil internetový gigant Google (za 1,65 miliardy dolarů). V roce 2008 například muselo být z YouTube staženo tisíce videí kvůli sporu s vydavatelstvím Warner Music a loni byl například v Británii a Německu dočasně zablokován přístup k hudebním klipům kvůli sporům o výši plateb s ochrannými autorskými svazy. 

Kromě hudebních klipů a amatérského videa lze na YouTube od roku 2008 legálně sledovat i starší seriály a televizní pořady a od roku 2009 i některé celovečerní filmy. Google totiž uzavřel smlouvy s některými filmovými a televizními společnostmi a dělí se s nimi o příjmy z reklamy. 

YouTube provozuje lokální verze ve více než dvacítce zemí; česká verze byla spuštěna v říjnu 2008 jako desátá v Evropě. Díky českému rozhraní lze videa jednodušeji vyhledávat, hodnotit a povídat si o nich, ale též je snadněji nahrávat.

Portál YouTube je častým terčem kritiky, v některých zemích je na něj přístup dokonce blokován. Největším problémem je však pro server fakt, že mnozí nahrávají obsah porušující autorská práva. Právě porušování autorských práv bývá nejčastěji terčem kritiky ze strany totalitních režimů a cenzorských organizací. Dalším zdrojem problémů bývá i přílišná svoboda slova nebo naopak cenzura z politických důvodů, pomlouvačný obsah či zobrazování násilných scén.

  • YouTube autor: Vojta Rejl, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2760/275933.jpg
  • Ilustrační foto zdroj: Internet http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3255/325413.jpg