Česká televize a Prima dostaly statisícové pokuty od RRTV

Praha – Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila tento týden pokuty všem třem celoplošným televizím. Nejvíce bude muset zaplatit Česká televize, která dostala pokutu 900 tisíc korun. Prima musí zaplatit celkem 600 tisíc korun a Nova 50 tisíc. Televize ovšem mají právo odvolat se proti pokutám k soudu, což v minulosti pravidelně činily, často i úspěšně.

Většina pochybení České televize souvisela s tím, že loni na začátku května ve svém vysílání neoddělila reklamní spot svého sponzora Olympus a u sponzorů Kubík, Play!, Ovocné šťávy neznačila, že se jedná o sponzory. Pokutu televize dostala také za to, že řádně neoddělila reklamu od teleshoppingu.

Prima dostala pokuty za odvysílání problematických pořadů Nejúžasnější videa světa II a Myšlenky zločince před 22. hodinou. Pořady vysílané loni v březnu podle názoru rady mohly ohrozit fyzický, psychický nebo mravní vývoj dětí, v případě nejúžasnějších videí pak šlo i o bezdůvodné zobrazování umírajících nebo trpících osob způsobem snižujícím lidskou důstojnost. Ze stejného důvodu dostala televize pokutu i za dubnové odvysílání reportáže o brutálním útoku mladých dívek na spolužačku v Americe ve zprávách.

Nova dostala pokutu za odvysílání reportáže o radarech v okolí Chlumce nad Cidlinou v Televizních novinách loni 28. března. Televize měla podle rady porušit zásady objektivity a vyváženosti.