Peníze ČT pro skladatele skončily jinde, nešlo ale o miliony

Praha - Dnešní Hospodářské noviny (HN) přinesly informaci, že peníze, které Česká televize (ČT) posílala skladatelům za hraní jejich hudby, končily na účtu někoho jiného. Podle HN šlo dokonce o milionové škody. To však Česká televize ústy jejího tiskového mluvčího Ladislava Štichy odmítá. Zároveň ale přiznává, že ČT objevila chyby v evidenci použitých skladeb.

Hudební poplatky měla v minulosti v České televizi na starosti Zdeňka Zelenková, která podle HN údajně místo jména skutečných autorů do výkazů občas napsala jméno Charlieho Greena. Ochranný svaz autorský (OSA), přes který poplatky putují, poté vyplatil peníze muži, který má vedle pseudonymu Green i skutečné jméno Karel Zelenka.

„Byla to chyba jedné ze zaměstnankyň, která byla propuštěna, a došlo ke kompletní restrukturalizaci celého systému, aby se nic podobného nemohlo opakovat,“ prohlásil Šticha.

Hospodářské noviny dále uvedly, že na cizí konto přišla celkově neoprávněně částka v řádu milionů korun. To však Česká televize, respektive Šticha, popírá: „Kategoricky odmítáme, že jde o milionové škody. To je obrovská lež, na kterou byly HN upozorněny.“