O ředitele ČT se utká 19 kandidátů - kromě Janečka i Bobošíková, Chmelíček či Potužník

Praha - Po šesti letech bude Rada České televize volit nového generálního ředitele. Do výběrového řízení se sice přihlásilo 22 kandidátů, Rada ČT však musela tři uchazeče vyřadit, protože nesplnili náležitosti zadávací dokumentace přihlášky. Kromě stávajícího ředitele ČT Jiřího Janečka se o funkci uchází i bývalá ředitelka zpravodajství v době televizní krize Jana Bobošíková, bývalý ředitel ČT Dušan Chmelíček či mluvčí českého předsednictví a novinář Jiří František Potužník. První kolo volby se bude konat ve středu 13. května. Během něj by měli členové rady vybrat pět uchazečů, ze kterých ve druhém kole zvolí a jmenují nového šéfa veřejnoprávní televize.

Jména kandidátů byla oznámena dnes odpoledne, podmínky z nich splnilo 19 kandidátů a do 1. kola výběrového řízení postupují následující:

Bednář Luboš

Jiří Janeček - Dosavadní ředitel České televize je ve funkci od roku 2003. Kariéru v médiích začínal jako redaktor okresních novin, poté působil jako redaktor a posléze moderátor ve zpravodajství ČT. V průběhu funkčního období dosáhl zvýšení koncesionářských poplatků, zlepšilo se hospodaření televize a začaly také vysílat dva nové kanály - ČT24 a ČT4 Sport. Terčem kritiky byla jeho personální politika nebo přehmaty při vymáhání poplatků.

Jana Bobošíková - Kromě kandidatury na post ředitelky ČT znovu kandiduje ve volbách do Evropského parlamentu, tentokrát v čele koalice Suverenita. Bobošíková střídavě pracovala v různých médiích včetně ČT. Stojí v čele politické strany Politika 21. Loni byla kandidátkou KSČM na prezidentku republiky.

Černoch Viktor

Drahoš Roman

Friedel Libor

Petr Klimeš - Českou televizi vedl v roce 2003 půl roku jako prozatímní ředitel po odvolání Jiřího Balvína. Poté jej však Rada ČT do funkce nezvolila. Na jeho projektu se prý podílí i dvojice Ivo Mathé a Čestmír Kopecký.

Hynek Chudárek - Spoluzakladatel hudební stanice Óčko, v současnosti její výkonný ředitel a člen představenstva. Dříve také podnikal v oblasti výroby CD.

Dušan Chmelíček - Někdejší generální ředitel České televize svůj post převzal v roce 2000 po Jakubu Puchalském. V roce 2007 byl Chmelíček mezi obviněnými v kauze Testcom, mimo jiné spolu s bývalým ministrem informatiky Vladimírem Mlynářem.

Jiří F. Potužník - Bývalý zpravodaj ČT v Bruselu, později také redaktor pořadu Reportéři ČT. V současnosti je mluvčím předsedy vlády pro předsednictví ČR v Radě EU.

Pekárek Radomír - Někdejší šéf projektu TV Barrandov.

Jana Kasalová - Spoluzakladatelka časopisu Reflex, dříve zastávala funkci šéfky oddělení vlastní tvorby komerční televize Prima. Působila také v televizi Nova - byla reportérkou investigativního pořadu Na vlastní oči a dramaturgyní pořadu Tabu.

Roupa Jiří

Senjuk Rostislav - Podnikatel a předseda Strany soukromníků České republiky, za kterou i kandiduje do Evropského parlamentu.

Soukup Jaroslav

Svoboda Jiří

Švambera Stanislav

Vadas Martin - Dokumentarista, režisér a kameraman se zabývá tématy poznání české totalitní historie. O funkci ředitele ČT se již několikrát ucházel. Vadas v roce 1992 vedl redakci zpravodajství tehdejší Československé televize, poté působil jako nezávislý filmař a pedagog na FAMU.

Vaněk Stanislav

„Při kontrole zadávací dokumentace jednotlivých přihlášek jsme postupovali s maximální možnou tolerancí k nedostatkům či nepřesnostem. I přes to jsme tři uchazeče museli z výběrového řízení vyřadit,“ řekl po otevření všech obálek předseda Rady ČT Jiří Baumruk. Náležitosti zadávací dokumentace přihlášky nesplnili tito kandidáti:

Fredyová Lada
Kvasnička Ladislav
Zamazal Ondřej

Otázkou je, zda konečný výběr nového ředitele provede rada v současném složení. Pěti členům rady na konci května vyprší mandát, přičemž poslanci již zahájili výběr jejich nástupců. O místa v radě se uchází 38 kandidátů, z toho jsou čtyři dosavadní členové rady. Mezi dalšími uchazeči jsou například kritik Josef Mlejnek, mluvčí Eva Jurinová nebo analytik Vladimír Pikora.

První kolo výběrového řízení se uskuteční 13. května, kdy rada rozhodne o pěti uchazečích, ze kterých ve druhém kole vybere nového ředitele. Shodnout se na jménu nově zvoleného generálního ředitele musí podle zákona deset radních, což se může ukázat jako problémové. Pokud sněmovna nováčky zvolí, mohou nastoupit do funkce nejdříve 29. května. /* */