Národní strana prý zneužila ve svém spotu hudbu skupiny Apocalyptica

Praha - Finská skupina Apocalyptica se ohradila proti tomu, že předvolební spot extremistické Národní strany o konečném řešení otázky cikánské obsahuje jejich skladbu Path z alba Cult. Společnosti Universal Music Publishing a Universal Music, které jsou majiteli práv, proto zvažují podání žaloby kvůli porušení autorských práv. Uvedla to zástupkyně české pobočky společnosti Universal Alice Titzová.

Členové Apocalyptiky, která se proslavila spojením drsné metalové muziky s vážnou hudbou, v prohlášení poskytnutém jejich manažerem uvádějí, že skupina podporuje menšiny, stojí za lidskými právy a respektuje každého lidského jedince bez ohledu na barvu jeho pleti nebo etnický původ. „Apocalyptica také podporuje sjednocenou Evropu a Evropskou unii,“ píše se v prohlášení zaslaném z Berlína. Své prohlášení považuje za jasné sdělení, že si nepřeje, aby česká nacionalistická Národní strana používala jakoukoliv jejich hudbu, a zdůrazňuje, že je o to nikdo ani nepožádal.

Pokud chtěla Národní strana legálně použít hudbu finské skupiny ve svém klipu, měla kontaktovat společnost Universal Music, která by následně video zprostředkovala autorům hudby. Ti by museli k použití svého díla dát souhlas.

Spot Národní strany Česká televize nejprve odvysílala, po první vlně kritiky ale rozhodla o jeho stažení a podání trestního oznámení na Národní stranu. Premiér Jan Fischer a ministr pro lidská práva Michael Kocáb označili odvysílání klipu za porušení zákona a ministr vnitra Martin Pecina oznámil, že pravděpodobně připraví návrh na rozpuštění Národní strany.