Mediální odboráři zpochybňují výběr kandidátů na ředitele ČT

Praha - Republikový výbor Odborového svazu hromadných sdělovacích prostředků (OSMEDIA) vyzval Radu České televize, aby přehodnotila výsledky prvního kola výběrového řízení na nového ředitele ČT. Uvádí se to v otevřeném dopisu OSMEDIA adresovaném Radě ČT a jejímu předsedovi Jiřímu Baumrukovi. Ten řekl, že dopis ještě nedostal, takže nemůže na výzvu reagovat.

„S neskrývaným údivem konstatujeme, že u většiny finálových kandidátů lze pozorovat přímé napojení na politické strany a lobbistické skupiny. Vybrané projekty jsou navíc plné populistických proklamací v přímém rozporu s možnostmi rozvoje nezávislého média veřejné služby,“ uvedl předseda OSMEDIA Jiří Hubička. Do druhého kola volby ředitele České televize postoupili současný ředitel Jiří Janeček, Jana Bobošíková, Hynek Chudárek, Jana Kasalová a Radomír Pekárek. Rada ČT pětici kandidátů vybrala z 19 uchazečů tento týden.

Odboráři žádají, aby rada nominaci ještě zvážila a pokusila se doplnit výběr o kandidáta, který by měl potřebné schopnosti. Další možností je podle OSMEDIA nynější výběrové řízení zrušit, protože „reálně hrozí nevratné škody nedozírných rozměrů“. Odboráři mezi vybranými kandidáty postrádají osobnost, která by nabízela kromě vzdělání schopnost „vnímat a tvůrčím způsobem podporovat všechny složky veřejnoprávního vysílání“.