Hackeři vyřadili z provozu Twitter i Facebook

New York - Po útoku hackerů byla dnes odpoledne vyřazena z provozu internetová komunikační síť Twitter. Problémům čelil také Facebook. Twitter oznámil, že se brání proti útoku, při kterém hackeři ve stejný čas vyšlou pokyn velkému množství počítačů k návštěvě stejné internetové stránky. Ta pak náporu neodolá. Uživatelé rychle rostoucí sociální sítě tak nemohli "twittrovat" o tom, co si dají k obědu, o počasí nebo také o tom, že Twitter nefunguje.

Výpadek Twitteru nastal podle Kena Godskinda z monitorovací firmy AlertSite okolo 9:00 východoamerického času (asi 15:00 SELČ). Problémy s připojením měly stránky prý ještě během pozdního dopoledne východoamerického času.

Občasné potíže dnes zaznamenala také sociální síť Facebook. Její mluvčí Brandee Barkerová uvedla, že společnost incident vyšetřuje a bude o něm co nejdříve informovat. 



Twitter je internetová služba fungující od roku 2006, která umožňuje komunikaci s jinými uživateli. Díky ní mohou lidé na svou profilovou stránku a na stránky svých internetových přátel posílat například přes SMS krátké blogové příspěvky, takzvané tweety, a to maximálně o délce 140 znaků. Mohou také číst vzkazy jiných.