O post ředitele ČRo se bude ucházet 17 kandidátů

Praha - O post generálního ředitele Českého rozhlasu se bude dále ucházet celkem 17 kandidátů. Rada ČRo dnes otevřela obálky s přihláškami a tři uchazeče, kteří podmínky nesplnili, vyřadila z další soutěže. Mezi zájemci o post šéfa veřejnoprávního rádia je například současný pověřený ředitel ČRo Richard Medek, ředitel ČRo Region - Střední Čechy Jan Menger nebo Jan Šmíd.

První kolo hodnocení kandidátů bude neveřejné a bez účasti kandidátů se uskuteční 23. září. Do druhého kola, které bude již veřejné a uskuteční se 30. září, postoupí ti, kteří splní základní podmínky soutěže. Mezi těmito požadavky jsou například negativní lustrační osvědčení, vysokoškolské vzdělání, prokázání manažerských schopností, trestní bezúhonnost, znalost světového jazyka či české občanství.

Harmonogram výběrového řízení je podle místopředsedkyně Rady ČRo Dany Jaklové nastavený tak, aby volba proběhla zhruba v měsíčním předstihu před vypršením tříměsíční lhůty na zvolení generálního ředitele. Lhůta skončí 22. října. Do té doby je pověřeným generálním ředitelem ČRo Richard Medek, který ve funkci nahradil Václava Kasíka. Toho radní odvolali na mimořádném zasedání 22. července.