Milan Stibral zůstává v čele ČTK

Praha - Generální ředitel České tiskové kanceláře Milan Stibral bude ve funkci pokračovat. Jeho rezignace je podle Rady ČTK neplatná a on sám ji vzal navíc zpět. Radim Hreha, kterého radní zvolili 20. srpna, tedy ředitelem od října nebude, jelikož jeho zvolení dnes rada zrušila. Stibral hodlá zůstat ve funkci do konce svého volebního období - tedy do roku 2011. Vyplývá to z usnesení Rady ČTK.

Záměr odstoupit z funkce a odejít do důchodu oznámil Stibral v půli července, kdy také Radě ČTK zaslal svůj rezignační dopis. V čele nejsilnější české zpravodajské agentury měl původně skončit s 30. zářím tohoto roku. Z výběrového řízení na funkci generálního ředitele ČTK do druhého kola postoupili Jiří Hlaváček, Radim Hreha, Jiří Majstr, Václav Novotný a Aleš Ptáček. Ve volbě, která proběhla 20. srpna, zvítězil těsnou většinou jednoho hlasu Hreha. Za nejvážnějšího kandidáta byl přitom považován Jiří Majstr, dlouholetý zahraniční zpravodaj ČTK a v poslední době náměstek jejího dosavadního ředitele Milana Stribrala.

Mediální veřejnost rozhodnutí Rady ČTK nepřijala s nadšením. Členové Odborového svazu Media se obávali, že volba byla ovlivněna lobbistickým a politickým zájmem, a vyzvali radu k jejímu přehodnocení. Varovali také před tím, že by Hreha mohl prosazovat úzkou spolupráci s agenturou RTA. Odborníci navíc upozorňovali na Hrehovo neúspěšné angažmá v čele veřejnoprávní Slovenské televize, odkud byl po ročním působení odvolán.

Milan Stibral

Třiašedesátiletý Stibral stojí v čele největší české tiskové agentury od 9. června 1993 a do své funkce byl znovu zvolen v květnu 1999 a květnu 2005. Jeho nynější šestileté funkční období mělo skončit za dva roky. ČTK je za jeho úřadování podle všeho v dobré kondici. Od roku 1996 je agentura plně finančně soběstačná a nepobírá žádné dotace ze státního rozpočtu. 

Ve srovnání s rokem 1993 snížila ČTK stav zaměstnanců o třetinu při dvojnásobném zvýšení objemu produkce. Denně vydá v průměru 700 textových zpráv, až 400 fotografií, deset videopříspěvků a kolem 50 zvukových záznamů. Má 16 domácích poboček a devět zahraničních a celkově zaměstnává 365 lidí. V loňském roce vykázala tržby 331 milionů korun a zisk 18,4 milionu Kč.

Česká tisková kancelář
Zdroj: ČT24