Nova zatím nevypne dva analogové vysílače u Chebu a Domažlic

Praha - Televize Nova zatím ponechá v provozu dva analogové vysílače Cheb-Zelená hora a Domažlice-Vraní vrch. Podle technického plánu přechodu (TPP), který schválila vláda, je má vypnout dnes. Nova své rozhodnutí obhajuje údajným neplněním podmínek TPP ohledně celkového pokrytí digitálním signálem v oblasti Plzeňska. Televize dnes ukončí vysílání pouze v Plzni-Krašov. Informovalo o tom vedení TV Nova.

„Státní orgány nás tlačí, abychom dokument TPP porušili, což nechceme, protože ho bereme vážně,“ řekl ředitel Novy Petr Dvořák. „Pokud bychom akceptovali aktuální řešení, porušili bychom jej (TPP). Není zde totiž dostatečné pokrytí digitálním signálem, jak podle TPP mělo být,“ doplnil Dvořák s tím, že Českým Radiokomunikacím vydal pokyn, aby pozdržely vypnutí analogových vysílačů, než se situace vyřeší.

K hlavním důvodům podle Dvořáka patří také to, že diváci by při vypnutí všech analogových vysílačů v regionu museli přeladit na digitální kanál, který by museli po roce znovu změnit a navíc patrně nahradit antény, jelikož dočasný kanál 66 je na jiné frekvenci.

Nova chtěla situaci řešit společně s Českou televizí tak, že by jí ČT předčasně uvolnila digitální kanál 35 v Chomutově, který se má podle TPP uvolnit příští rok v srpnu. Toto řešení je nyní z technických důvodů nemožné.