ČT24 slaví kulaté jubileum - vysílá už pět let

Praha - ČT24 slaví pět let své existence. První čistě zpravodajská stanice se nejprve objevila na internetu, satelitním vysílání a v kabelových sítích. Po digitalizaci televizního vysílání se stala součástí veřejnoprávního multiplexu. Na ČT24 se diváci mohli poprvé podívat 2. května 2005. Od té doby odvysílala téměř 41 424 hodin nepřetržitého aktuálního zpravodajství, publicistiky, diskusí, ale třeba i mimořádných speciálů.

Rozjezd nebyl lehký. „Chyby, které jsme si tehdy psali na papír proto, abychom je později odstranili, zabraly někdy i dva listy A4 za jediný den zkušebního vysílání,“ připomněl šéfredaktor zpravodajství Michal Petrov.

ČT24 začala vysílat ze suterénu budovy zpravodajství České televize, kde je teď sportovní ČT4. Prostory, odkud vysílá dnes, musely projít rozsáhlou rekonstrukcí. Postupem času na ČT24 začalo přibývat živé vysílání. Modernizovala se technika a začali přibývat i diváci. Zpočátku ji sledovalo alespoň tři minuty denně kolem sta tisíc diváků, letos už přes milion.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Denně si zpravodajský kanál najdou zhruba dvě procenta diváků, při mimořádných příležitostech, jako byl třeba nedávný rusko-americký summit v Praze nebo katastrofa polského prezidentského letounu, to ale bývá i dvojnásobek. „Jenom za duben se podíl na divácích ČT24 vyšvihl přes tři procenta, což by byl u každé evropské televize fenomenální úspěch,“ upozornil ředitel zpravodajství ČT Milan Fridrich.

Od začátku letošního roku se pak na zpravodajskou stanici přesunula řada pořadů, které ČT dosud vysílala na druhém programu. Také to je důsledek většího rozšíření digitálního pozemního vysílání a tedy i dosahu programu ČT24. Do budoucna chce první zpravodajská televize v Česku oslovit diváky třeba interaktivními pořady. Zaměřit se chce ale i na internet, kde ČT24 od počátku provází její internetový portál.