Čínské úřady obnovily Googlu licenci

Šanghaj - Čínské úřady obnovily americké společnosti Google licenci na provoz stránek pro internetové vyhledávání v Číně. Informovala o tom mluvčí firmy. Platnost této licence vypršela minulý týden. Tehdy také Google ukončil automatické přesměrování do Hongkongu a znovu zprovoznil svůj původní čínský web. Na ten však umístil odkaz na server do Hongkongu.

Obnovení licence odvrátilo hrozbu uzavření vyhledávacího portálu Google v Číně. „Čína obnovila naši licenci,“ uvedla mluvčí. „Těšíme se, že budeme nadále poskytovat internetové vyhledávání a místní produkty svým uživatelům v Číně,“ dodala.

Google se na začátku letošního roku dostal do ostrého sporu s čínskou vládou, když oznámil, že už dál nehodlá dodržovat čínské zákony, které upravují činnost internetových společností na tamním trhu. Pro Google to například znamenalo nutnost filtrovat výsledky vyhledávání.

V březnu Google svůj čínský web vypnul a uživatele z pevninské Číny začal automaticky přesměrovávat na svůj web v Hongkongu, který cenzuře nepodléhá. Tím si ale firma proti sobě postavila čínskou vládu, pro kterou je takové řešení nepřijatelné.