Slovenská Vikiliga má políčeno na STV

Bratislava - Server WikiLeaks, který uveřejňuje uniklou americkou diplomatickou poštu, má dalšího následovníka. Po Česku se jím inspirovali také na Slovensku, kde rozjíždějí stránky Vikiliga.sk. Stránky odstartovali slovenští filmaři, producenti, herci a další umělci. Hlavním terčem je slovenská veřejnoprávní televize STV a její smlouvy na produkci filmů a pořadů. Autoři výzvy chtějí televizi usvědčit, že mrhala penězi určenými na tvorbu, které plynuly například z ministerstva kultury nebo z tzv. smlouvy se státem.

Stránka vznikla včera, zatím obsahuje šest dokumentů a postupně se bude rozšiřovat. Tvůrci slibují, že stránky se vrátí k nejskandálnějším projektům, jako byly například privatizace Koliby či nenatočení prvního Jánošíka, za kterého se utratilo 80 milionů slovenských korun. Opominout by neměli další neuskutečněné projekty ani ty, které skončily u soudu s nevypořádanými závazky a porušenými autorskými právy.

Soudní tahanice nekončí. Jednou z kritiček STV je i herečka Zuzana Fialová. Poskytla rozhovor deníku Sme, v němž tvrdila, že ve veřejnoprávní televizi se krade. Dnes na ni vedení televize podalo trestní oznámení.

Autoři otevřené výzvy, která je zveřejněna na webových stránkách, považují sloučení veřejnoprávních médií, tedy televize a rozhlasu, za jediný možný krok ke zlepšení situace. Podepsaní umělci jsou pro transparentní systém, který by v budoucnosti zabezpečil prostředky na produkci opravdové původní tvorby.