Brankář Hextall vybruslil české Wikipedii 200 000 článků

Praha – Česká verze webové encyklopedie Wikipedia pokořila 6. července hranici 200 000 článků. S ohledem na technickou obtížnost jednoznačného určení článku s pořadovým číslem 200 000 vybrali správci heslo o brankáři kanadsko-americké NHL Ronu Hextallovi. Na dnešní tiskové konferenci to řekl předseda sdružení Wikimedia Česká republika Michal Reiter.

Česká Wikipedie se stala 18. jazykovou verzí, které se podařilo dvousettisícovou hranici překonat, vedle toho nově drží i český primát. „Můžeme říci, že jsme se s konečnou platností stali největší českou encyklopedií,“ řekl Reiter. Česká verze Wikipedie podle něj překonala doposud největší Ottův slovník naučný o více než 10 000 hesel.

Celkem existuje více než 250 jazykových verzí, přičemž na prvním místě je anglická Wikipedie s více než 3,6 milionu článků. Všechny jazykové verze nasbíraly dohromady přes 19 milionů článků. Každý den do nich přibude okolo 8 000 nových článků. Na české Wikipedii během posledního čtvrt roku přibylo v průměru kolem 100 článků denně. Každých 24 hodin zaznamenává 105 000 přístupů.

Internetová encyklopedie Wikipedia byla založena ve Spojených státech v roce 2001 a server Alexa ji hodnotí jako sedmý nejnavštěvovanější web světa, přičemž více než polovina návštěvníků směřuje na anglickou verzi, jejíž hlavní stránka má každý den kolem pěti milionů přístupů.

Česká jazyková verze vznikla v květnu 2002. Princip encyklopedie spočívá v tom, že její uživatelé sami bezplatně píší a editují texty jednotlivých článků. „To je i její výhodou,“ řekl správce české Wikipedie Matěj Baťha. Lidé podle něj sami opraví zjevné chyby a upozorní na nevěrohodné články.

200 000. článek na české Wikipedii
Zdroj: ČT24/wikipedia.cz