Nečas: Vláda pozastaví ratifikační proces dohody ACTA

Praha - Vláda pozastaví ratifikační proces Obchodní dohody proti padělatelství ACTA. Oznámil to premiér Petr Nečas. Reálné dopady smlouvy chce kabinet ještě analyzovat. Proti mezinárodní dohodě se ve světě i v Česku vzedmula vlna odporu, její součástí jsou i hackerské útoky.

Vláda podle premiéra nechce „v žádném případě připustit situaci, kdy by nějakým způsobem byly ohroženy občanské svobody a svobodný přístup k informacím“. Vláda proto bude věc analyzovat, vyžádá si také názory externích odborníků. „Opravdu se musíme podívat na to, co by to obnášelo v reálném životě,“ vysvětlil Nečas. V pátek pozastavilo ratifikaci dohody Polsko.

„Každopádně nezrušíme protesty“

„Určitě je to úspěch,“ komentoval Nečasovo rozhodnutí místopředseda České pirátské strany Mikuláš Ferjenčík. Piráti se řadí k odpůrcům smlouvy ACTA. „Každopádně ale nezrušíme protesty, které plánujeme na sobotu a které jsou součástí celoevropských demonstrací proti ACTA,“ uvedl Ferjenčík.

Pirátská strana je podle svého místopředsedy připravena podílet se na dalším rozboru mezinárodního paktu proti padělkům. „Pokud bude chtít vláda konzultace, tak se zapojíme. Sami jsme si udělali rozsáhlou analýzu té dohody,“ dodal Ferjenčík.

„Okolnosti vzniku ACTA byly dosud poněkud netransparentní a podivné. Je dobře, pokud vláda hodlá tuto smlouvu detailně analyzovat a zvážit její případné dopady do české legislativy,“ uvedl advokát Vratislav Urbášek. „Nepovažuji za optimální, že se tak děje až poté, co ACTA Česká republika podepsala, ale v tomto případě jednoznačně platí lepší pozdě než později,“ dodal Urbášek.

Podle novomediálního odborníka Jana Rylicha bude záležet také na tom, jak dopadne případná další vládní analýza smlouvy ACTA. „Její vágní formulace se dají vysvětlit více způsoby,“ řekl Rylich. „Může se stát, že ministerstvo průmyslu a obchodu vypracuje analýzu, že je smlouva neškodná, a vláda se ji později pokusí opět prosadit,“ dodal Ferjenčík.

Podle Rylicha by hudebnímu a filmovému průmyslu pomohlo spíše zavedení obchodního modelu, který by nabídl relativně levnou a dostupnou komerční alternativu k serverům, kde se dá nyní hudba či filmy nelegálně stahovat.

Cílem mezinárodní dohody, ke které se v lednu připojilo 22 unijních zemí včetně ČR, je vytvořit pravidla pro posílení dodržování práv k intelektuálnímu vlastnictví, tedy bojovat proti šíření nelegálních kopií a padělků všeho druhu, mimo jiné záznamů hudebních či filmových děl, léků, značkových oděvů, ale například i spotřební elektroniky.

Hackeři získali údaje o členech Nečasovy ODS

Proti dohodě protestují lidé v mnoha zemích, vadí jim údajně hrozící omezení svobody internetu. V ČR kvůli podpisu dohody již internetoví aktivisté zablokovali web vlády, Ochranného svazu autorského (OSA), Poslanecké sněmovny a ODS. Dnes vyšlo najevo, že hackeři získali údaje o všech členech Nečasovy ODS.

Dohoda začne v českém právu platit teprve poté, co ji ratifikuje parlament. Mnozí poslanci už dali najevo, že mají s dokumentem velké problémy. Podle ministerstva průmyslu bude k přijetí smlouvy třeba i souhlas prezidenta. Bouřlivé jednání ve výborech a na plénu ACTA zřejmě čeká i v Evropském parlamentu.