Bez zásuvek i baterií - elektronika začíná využívat energii lidského těla

New York – Američtí vědci ve spolupráci s firmami v oboru IT vynalezli generátor, který po připnutí na tělo dokáže měnit kinetickou energii člověka na elektřinu potřebnou k napájení telefonu. Zhruba 23 centimetrů dlouhé zařízení vzešlo z dílny elektroinženýra z Utahu Kevina Bartholomewa a na poli „alternativních“ zdrojů s využitím tělesné energie není nikterak ojedinělé. Několik aktuálně vytvářených projektů například pracuje s využitím energie kolen při chůzi nebo houpavým pohybem batohu zavěšeného na zádech.

Zatímco většina milovníků technických udělátek hledá v supermarketech volné zásuvky, Bartholomew jednoduše zapojí mobil k vlastnímu boku. Jeho osobní generátor nazvaný nPower PEG umí přeměnit 15 minut chůze na energii potřebnou k minutovému telefonátu z mobilu. „Je to dobrá alternativa k hledání zástrčky, ale závisí na tom, jak moc jste zvyklí se pohybovat,“ říká jednatřicetiletý elektroinženýr.

Poslední výkřiky technologií „tělesné energie“ zahrnují udělátka, která absorbují přebytečnou energii produkovanou pohybem, jako je natřásání batohu na zádech či ohýbání kolen. Existují také trička absorbující elektřinu ze zvukových vln, boty přeměňující chůzi v energii a solární panely připojitelné k čemukoli od kalhot po bicykly.

Společnost Goal Zero ze Salt Lake City jako první začala v roce 2007 vyrábět solární panely na míru pro nabíjení mobilních telefonů v Africe. Brzy ale našla poptávku mezi technickými nadšenci i mnohem blíž k domovu, řekl prezident firmy Joe Atkin. V loňském roce prodala zhruba 200 tisíc složitelných solárních nabíječek o velikosti 14 palců (35,5 centimetru). „Je to o osobní svobodě,“ dodal Atkin.

Marc D. Latrique z mediálního odboru OSN v New Yorku s sebou denně nosí vlastní solární panel. „Jen pro každý případ, kdybych se dostal do situace, že nemám přístup k zásuvce,“ vysvětluje. Aby energie proudila, hledá osmatřicetiletý Latrique okna a sluncem zalitá místa na ulici. Svůj sluneční panel už měl omotaný kolem džínsů i připnutý k batohu. Při jedné poněkud nešikovné nehodě mu uplaval na havajské pláži.

Ale inovátoři vidí mnohem větší potenciál v „energetickém vytěžení člověka“. Loni v létě na hudební festival v anglickém Glastonbury vytvořil britský mobilní operátor Orange trička využívající takzvaný piezoelektrický panel převádějící zvukové vlny na elektřinu. Ti, kdo stáli dost blízko reprobeden, si tímto způsobem mohli nabíjet mobilní telefony.

Trička nabíjející zvukem přinesla zjištění, že taneční hudba produkuje víc energie než klasická nebo jazz, uvedl Mat Sears, mluvčí dceřiné společnosti firmy Orange Everything Everywhere. „Nezdálo se ale, že by nějak záleželo na tom, kdo právě zpívá,“ dodal.

Další technologickou výspou jsou kolena. Zhruba deset let pracuje Max Donelan na zařízení, které zachycuje energii z lidské chůze díky generátoru připevněnému k nohám. Zařízení vyrábí společnost Bionic Power, pro niž Donelan pracuje. „Dokud jdete, máte přístup k energii,“ řekl. Odvrácenou stranou je ale nepohodlnost tohoto zařízení. Váží zhruba kilo pro jednu nohu.