Krádeže identity se stávají v Česku běžnou věcí

Praha - V Česku se množí případy krádeží identit. Podvodníci si půjčují cizí osobní údaje, které často získají z běžně dostupných databází - třeba z obchodního nebo živnostenského rejstříku. Pod cizím jménem pak podvádějí. Způsobů je několik a policie má velký problém pravého pachatele vypátrat. Nejčastěji si podvodníci na cizí jméno zakládají internetové obchody.

Petru Štěpánkovi z Plzně loni na podzim začali volat rozzlobení zákazníci internetového obchodu, že zaplatili dopředu a zboží pořád nikde. „Podíval jsem se na stránky a hned jsem zjistil, že se jedná o nějaký podvod a kontaktoval policii,“ prohlásil Štěpánek.

Nejméně 26 zákazníků poslalo dohromady přes 150 tisíc na uvedený bankovní účet. Ten ale patřil staršímu manželskému páru. Manželé měli podle instrukcí neznámého muže částky přeposílat do Dominikánské republiky. Stránky registrované v zahraničí se policii nedaří zablokovat. „Člověk má strach o rodinu, o své rodiče. Další věc - ztratilo se nám auto, člověk taky přemýšlí, že to může mít nějakou návaznost,“ podotkl Štěpánek.

Policie je v mnoha případech bezradná

Kdo se za Petra Štěpánka vydává, policie po několika měsících nezjistila, a případ proto před několika dny odložila. „Šetření případu bude i nadále pokračovat. V případě ustanovení osoby pachatele zahájíme trestní stíhání,“ řekla plzeňská policejní mlučí Simona Čejková.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Pro kriminalisty, kteří se zabývají počítačovou kriminalitou, je to typický případ. Čím dál častěji se setkávají i s mnohem propracovanějšími metodami. „Dokáží zneužít i poměrně renomované firmy nebo internetové stránky kompletně, že vlastně poškození již komunikují s pachatelem, ale vůbec si toho nejsou vědomi,“ prohlásila mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká.

Další způsob je získání údajů firmy z obchodního rejstříku. S tím se teď setkal jednatel stavební firmy Kamil Srb. Neznámý muž za něj podepisuje se zákazníky smlouvy a vystavuje jim falešné faktury. „V podstatě zahájil tam nějaké práce a pak to všechno začalo váznout a peníze nikde a práce taky nedodělaná,“ poznamenal Srb.

Krádeže identit mají vážné následky. Poškození podnikatelé se schodují na tom, že neexistuje účinná obrana. Jediné, co jim zbývá, je varovat zákazníky na internetu.