Po těžké nemoci zemřel dlouholetý komentátor Práva Alexandr Kramer

Praha – Po dlouhé těžké nemoci zemřel ve věku 66 let novinář, spisovatel a dlouholetý komentátor Práva Alexandr Kramer (66). List o tom dnes informovala jeho manželka. Kramer pracoval mimo jiné v zahraniční redakci Lidových novin, v anglické redakci ČTK nebo v Radiu Svobodná Evropa. V srpnu 1997 se pak stal redaktorem deníku Právo, kde se postupem času začal specializovat na velké sobotní politické rozhovory, které byly vydány v několika dílech knižně. Alexandr Kramer je rovněž držitelem Ceny Karla Havlíčka Borovského.

Kramer vystudoval Fakultu sociálních věd a publicistiky UK, od roku 1966 se angažoval ve studentském hnutí, v roce 1968 byl redaktorem týdeníku Student. V dubnu 1969 vedl jako předseda Akademické rady studentů na fakultě stávku proti nástupu Gustava Husáka do čela KSČ. V březnu 1968 vstoupil do KSČ, v listopadu 1969 ale ze strany vystoupil.   

V následujících letech pracoval jako tlumočník, pomocný dělník nebo nosič kufrů a od roku 1976 do roku 1989 jako technický překladatel a referent pro dokumentaci v Tesle Karlín. Byl rovněž signatářem Charty 77. Od léta 1989 pak přispíval do samizdatových Lidových novin. V době normalizace psal Kramer rovněž povídky science fiction.