Nabít mobil si lze i pomocí bot

Bagdád - Elektrické sítě jsou v Iráku na některých místech stále nefunkční. Nabít si obyčejný mobilní telefon je tak pro běžného člověka velký problém. Jeden mladý Iráčan ale našel řešení, jak si pomoct jinak.

K nabití mobilu totiž může stačit jen mírně upravená bota mladého iráckého vynálezce. Třicetiletý Baha al-Hansawi tak vyřešil problém s výpadky sítě v Iráku. Ty jsou velmi časté a někdy trvají i dvacet hodin v kuse. „Umístil jsem do podrážky malé dynamo z dětské hračky a připojil k ní nabíjecí kabel s baterií,“ vysvětluje princip vynálezce dobíjecí boty.

Každý krok nabíjí vnitřní akumulátor, který pak slouží jako záložní nabíječka pro vybitý přístroj. Vynález tak může být přínosný i pro poutníky, kteří jdou hodiny pěšky. „Zvláště poutníkům, kteří naším městem prochází, se můj vynález bude zcela jistě hodit,“ myslí si Baha al-Hansawi.

Nabíjení telefonu po írácku (zdroj: ČT24)

Elektřina v zemi vypadne i několikrát denně. Lidé za poplatky přesto měsíčně platí v přepočtu více než šest set korun. V Bagdádu je tak až 90 procent domácností závislých na vlastních generátorech elektřiny.