Samsung vrací Applu úder: Vyhrál soud v Japonsku

Tokio - Tokijský soud rozhodl, že mobilní přístroje jihokorejské firmy Samsung Electronics neporušují patenty americké firmy Apple. Spor se točil kolem technologie, kterou Samsung používá pro své chytré telefony a tablety k synchronizaci s počítači. Vítězství Samsungu v jedné z právních bitev, které vede s Applem, přichází týden poté, co prohrál důležitý patentový spor v USA.

„Vítáme tento verdikt soudu, který potvrdil naše dlouhodobé tvrzení, že naše produkty neporušují duševní vlastnictví Applu,“ reagoval Samsung na rozhodnutí soudu.

Apple a Samsung vedou právní válku v několika zemích světa, v níž se navzájem obviňují z porušování svých patentů. Obě firmy se snaží ovládnout rychle rostoucí trh s mobilními přístroji. Společnosti přitom ve výrobě úzce spolupracují a Samsung je hlavním dodavatelem procesorů pro iPady a iPhony Applu.

Boj začal Apple loni v dubnu v USA, když obvinil Samsung, že jeho tablety a chytré telefony kopírují iPhony a iPady od Applu. Od té doby se spor rozšířil do dalších zemí a firmy se navzájem obviňují z porušování patentů.

Minulý týden porota v Kalifornii rozhodla, že Samsung porušil u svých chytrých telefonů některé patenty Applu, a nařídila mu vyplatit americké firmě odškodné jednu miliardu USD (zhruba 20 miliard Kč). Prohra ukousla z tržní hodnoty Samsungu hned první obchodní den zhruba 12 miliard dolarů. Analytici se přesto domnívají, že faktický dopad prohry na zisky jihokorejské firmy by měl být minimální.

Cujoši Ušida z Institutu intelektuálního vlastnictví

„Už jen tím, že zažaloval Samsung, předložil důkazy a zveřejnil informace médiím, chce Apple rozšířit dojem, že Samsung jen kopíruje. A to je pro Apple výhoda.“

Apple se nyní snaží o zákaz prodeje osmi telefonů Samsungu v USA. Ani to by ale podle expertů nemuselo znamenat pro Samsung katastrofu. Už v minulosti se musel vyrovnat s dočasnými zákazy na různých trzích. „Firma dovedla přístroje přepracovat,“ podotkl redaktor Mobil.cz Luděk Vokáč. „To, co teď hrozí v USA, že bude zákázán prodej poměrně širokého spektra modelů, opět nemusí být tak důležité, protože jde většinou o starší a ne tak významné telefony,“ dodal.

Samsung u japonského soudu porazil Apple (zdroj: ČT24)