Soudce obchodní komise: Apple nezneužil patenty Samsungu

Washington/New York - Společnost Apple při vývoji přehrávačů iPod, telefonů iPhone a tabletů iPad nezneužila patenty svého jihokorejského rivala Samsung Electronics. Prohlásil to soudce americké Komise pro zahraniční obchod (ITC) James Gildea. Jde ale zatím jen o předběžné rozhodnutí, konečný verdikt má v této věci padnout až příští rok v lednu.

Apple a Samsung spolu vedou řadu patentových sporů, jimiž se zabývají soudy ve zhruba deseti zemích světa. Firmy soupeří o podíl na rychle rostoucím trhu smartphonů a dalších bezdrátových zařízení, která využívají operační systém.

Soudce Gildea řekl, že Apple nezneužil ani jeden ze čtyř patentů, jak se snažil Samsung prokázat. Jihokorejský podnik žalobu podal už v polovině loňského roku a požadoval, aby se výrobky Applu, které jsou v rozporu s patentovým právem, nemohly na americkém trhu prodávat. O konečném verdiktu musí rozhodnout celá komise.

„Stále jsme přesvědčeni, že celá komise nakonec dosáhne takového verdiktu, který nás podpoří v tom, že Apple musí nést zodpovědnost za to, že se zdarma veze na našich technologických inovacích,“ sdělil k oznámení soudce ITC Samsung.

Apple v srpnu vyhrál jeden z klíčových sporů před soudem v Kalifornii, který rozhodl, že Samsung okopíroval některé hlavní prvky přístrojů iPhone, a nařídil Samsungu zaplatit odškodné 1,05 miliardy dolarů (asi 19,6 miliardy Kč). Samsung však avizoval, že se odvolá.