Americké weby jsme nenapadli, brání se Číňané

Washington - Čína se ostře ohradila proti obvinění, že její armáda stojí za nedávnými rozsáhlými útoky hackerů na počítače ve Spojených státech. Za strůjce ji označila firma sledující bezpečí v kyberprostoru. V Americe přibývá organizací, které hlásí krádeže dokumentů i průmyslových patentů a vláda to vnímá jako hrozbu pro národní bezpečnost. „Pokud by jednotlivé země pochopily, že jsou potřeba pravidla pro kyberprostor - špionáž, ozbrojený konflikt, vymáhání práva, tak by to pomohlo. Teď je nemáme,“ varoval odborník americké vlády na bezpečnost James Lewis.

Podle deníku Washington Post, který se stal sám obětí útoků, už hackeři - hlavně z Číny - napadli až devadesát procent důležitých organizací ve Washingtonu. A nejen ty, ale také Apple, Google, Coca-Colu nebo New York Times.

Do boje s kybernetickými riziky se proto v Americe pustil nejen Kongres, ale i prezident Obama, který vydává nařízení, která mají chránit americké podniky proti krádeži dat, ale také americké elektrárny a letiště, kterým by mohl hrozit útok hackerů. „Co se týče možných katastrofických útoků na naší infrastrukturu, myslím si, že je na rozdíl od špionáže daleko míň zranitelná, než se obáváme,“ uklidňuje autor knihy Kybernetická válka Paul Rosenweig.

Podle vyšetřování amerických úřadů pochází většina hackerských útoků na americké počítače z Číny, která podle Washingtonu vysála už tolik dat, že je nikdy nebude schopná zpracovat.  Číňané ale veškerá obvinění odmítají. Čína ovšem není jedinou zemí, odkud hackeři napadají americké počítače - podle posledních čísel zásadně narůstá počet útoků z Íránu.

Americké weby jsme nenapadli, brání se Číňané (zdroj: ČT24)