Rádia Express FM a Classic Praha: Nová image na nové adrese

Praha – Pražská rádia Classic Praha a Express FM změnily nejen název, ale také sídlo. Již od minulého měsíce obě stanice definitivně přesídlily ze Smíchova na Rohanské nábřeží do Karlína. Změnou pobytu završily konec spolupráce s mediální skupinou Mafra, které patřila stará budova. Rádia nyní vlastní bývalý manažer vydavatelství RBVG Petr Stuchlík.

Se změnou názvu přichází i změna na poli techniky a programového rozvržení. V případě stanice Express FM nedojde k přílišným zásahům, dvacetiletá orientace na ryze klasickou hudbu rádia Classic Praha ale úpravy prodělá. Vedení chce rozšířit zaměření stanice na mladší posluchače, kteří klasické muzice tolik neholdují, a tak by je rádo nalákalo třeba na filmové soundtracky.

Změna názvu na Classic Praha navíc dokazuje přímou orientaci na hlavní českou metropoli. Podle ředitele Voice of Prague (provozovatel obou stanic) Davida Šimoníka jsou dosavadní frekvence přeobsazené, a je tudíž zřejmé, že se rozšíření do regionů nechystá.

Obě stanice se soustředí mimo jiné na to, aby „dostaly českou hudbu do zahraničí“. V praxi to prý bude znamenat zejména zesílené zaměření na internetové vysílání, protože klasické rozhlasové vlny budou moci naladit jen čeští posluchači. 

Nová studia byla zbudovaná podle designu, který byl přímo upotřeben pro obě rádia. Prostory na Smíchově proti nim údajně nevyhovovaly. Zaměstnanci mají k dispozici modernější technické vybavení, v nejbližších letech bude možné přejít i na digitalizaci. Součástí vysílacího komplexu jsou prosklená studia v atriu budovy. Moderátoři mají tudíž přímý výhled ven a jsou součástí aktuálního dění na ulici.