Koupit si alkohol na internetu není pro děti problém

Praha – Koupit si alkohol na internetu není problém, a to ani pro děti a mladistvé. Prodej lihovin on-line totiž není nijak regulován a většina e-shopů věk svých zákazníků vůbec neprověřuje. A to i navzdory tomu, že jim to zákon ukládá. Ministerstvo zdravotnictví už připravuje zákon, který by on-line prodej alkoholu zpřísnil.

Jedinou překážku na cestě k nákupu alkoholu on-line představuje pro děti a mladistvé dotaz na plnoletost. Dosažení osmnáctého roku života však může jediným klikem odsouhlasit i osoba ve skutečnosti nezletilá. K objednání alkoholických nápojů pak už nic nebrání. Věk kupujícího mnohdy nekontroluje ani obsluha odběrného místa či kamenných obchodů.

Jakékoliv prověřování věku pak zcela odpadá v případě, že je alkohol doručen prostřednictvím pošty nebo kurýrní služby. E-shop si sice může připlatit za to, že doručovatel zkontroluje věk osoby, která alkohol přebírá, podle zkušeností časopisu dTest, se tak ale příliš často neděje. V opakovaném průzkumu pochybilo ze 34 e-shopů hned 30 z nich.

„Zákon říká, že zásilkový prodej, při kterém není dostatečně kontrolován věk kupujícího, je zakázán,“ tvrdí vedoucí právní poradny časopisu dTest Lukáš Zelený. Podle mluvčí Policejního prezidia ČR Petry Strašilové by bylo vhodné tyto portály zcela zrušit a zakázat prodej alkoholu přes internet.

Prodej alkoholu přes internet
Zdroj: ČT24

Lukáš Zelený z právní poradny dTestu v magazínu ČT @online:

„Problematika kontroly je velice složitá. Jsou totiž dva zákony – zákon o přestupcích, který stíhá osobu, který podá alkohol mladistvému a zákon o opatřeních v boji proti alkoholismu, který pro změnu stíhá podnikatele, kteří nemají dostatečná opatření k zabránění prodeje alkoholu mladistvým… Možností je, aby jeden státní úřad byl pověřen řešením této problematiky. Ať už je to policie nebo Česká obchodní inspekce a zároveň, aby jim byl dán návod, podle kterého zákona postupovat. Není totiž možné, aby státní úřady nevěděly, který zákon mají použít.“

Ministerstvo zdravotnictví ale namítá, že zákazem prodeje alkoholu on-line se problém nevyřeší, už jen kvůli zahraničním e-shopům. Sází proto na přísnější regulaci. „Inspirujeme se i evropskou směrnicí, podle níž by provozovatelé museli mít povinně systém elektronického ověření věku,“ říká mluvčí rezortu Štěpánka Čechová.

Takzvaný protikuřácký zákon, který by měl upravit mimo jiné právě prodej alkoholu a tabáku přes internet, ministerstvo připravuje, platit ale zřejmě začne až v roce 2016. Zásadní změnou by mělo být taky navýšení případné pokuty z 50 tisíc až na 800 tisíc korun.