Rada Českého rozhlasu: Zvažte, zda má Zeman příště mluvit živě

Praha – Debatní pořad Hovory z Lán, ve kterém prezident republiky Miloš Zeman pronesl sérii vulgarit, porušily zákon i kodex Českého rozhlasu. Na svém zasedání se na tom usnesla Rada Českého rozhlasu. Situaci, kdy prezident mluví vulgárně, označila za výjimečnou a vyzvala k respektování kodexu, normativního dokumentu veřejnoprávního média.

Hovory z Lán rozhlas vysílá jednou za čtvrt roku živě s moderátorem Janem Pokorným. V posledním vysílání počátkem listopadu prezident Miloš Zeman vulgárně komentoval kroky vládní koalice v souvislosti se služebním zákonem nebo punkové hnutí Pussy Riot. Jeho slova vyvolala značnou vlnu kritiky napříč politickým spektrem i v řadách široké veřejnosti. Omluvit se Zeman odmítl.

Generální ředitel rozhlasu Peter Duhan na dnešním veřejném zasedání uvedl, že nepamatuje, kdy si rozhlasový pořad vysloužil takovou pozornost. „Český rozhlas udělal vše pro to, aby minimalizoval dopady na kodex,“ prohlásil Duhan s poukazem na upozornění moderátora a následné prohlášení rozhlasu. „Situace se nedala předvídat a vypnout prezidenta bez upozornění také nešlo,“ řekl Duhan k vulgaritám, které zazněly v odpovědích hlavy státu. Příprava tematických okruhů i moderátora podle něj byla standardní. „Pokud by se situace opakovala, je rozhlas připraven reagovat velmi razantně,“ doplnil s tím, že prezidentu napsal osobní dopis. Termín schůzky, o niž požádal, ale zatím nezná.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček odkázal po rozhodnutí rozhlasové rady na předchozí vyjádření. „Jak již bylo vysvětleno, pan prezident v Hovorech z Lán poukázal na název jisté hudební skupiny nebo citoval jadrný výraz použitý v jednom rozhovoru jeho prezidentským protikandidátem. Stanovisko Rady ČRo tedy vyvolává otázku, zda míří i na citovaného politika,“ uvedl mluvčí.

Rada upozorňuje na kodex: Vulgarismy do živého vysílání nepouštějte

Rada veřejnoprávní instituce dnes uznala výjimečnost situace, kdy svou roli hrálo překvapení a respekt k hlavě státu. Do budoucna rozhlas vyzvala, aby v případě opakování podobné situace respektoval svůj kodex, konkrétně článek 22.2. To v praxi znamená, že pokud se bude rozhlas Zemanových vulgarit obávat i v budoucnu, nemá mu dovolit mluvit živě. Zmíněný článek totiž uvádí: „Pokud je to proveditelné, nepřipustí Český rozhlas k účasti na živém vysílání osobu, u které je důvodný předpoklad, že by se mohla chovat urážlivě, vulgárně nebo je pod vlivem alkoholu či omamných prostředků.“

Radní se odvolali také na to, že moderátor má pravomoc odebrat hostu slovo v případě, že se „v živém vysílání určitá osoba projevuje tak, že nelze dostát povinnostem uloženým zákonem nebo kodexem“. Připomněli případ z loňského roku, kdy v rozhovoru s kardinálem Dominikem Dukou zasáhl editor – z obavy před politickým projevem v předvolební kampani. Duhan poukázal na to, že tehdy šlo o dodržení předvolebních pravidel. „Analogii bych v tom nehledal,“ řekl Duhan. Náměstek René Zavoral připomněl, že ani tehdy rozhovor nebyl přerušen, ale řádně ukončen v souladu s předvolebními pravidly.

Dnešní výnos Rady ČRo jen potvrzuje dřívější stanovisko Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. I ta rozhlas upozornila na to, že porušil zákon a vlastní kodex. Stejný postih si kvůli odvysílaným vulgaritám vysloužily i Česká televize a Nova, jež o výrocích také informovaly.