Štědrému dni opět kralovala nová pohádka ČT

Praha – Více než 51 procent diváků přilákala na Štědrý den k televizním obrazovkám nová pohádka České televize Princezna a písař. Příběh královské dcery Amálky a jejího milého Janka, kteří bojují s nepřízní osudu a krádeží truhlice, sledovaly na programu ČT1 více než dva miliony diváků. Premiérová pohádka si tak vydobyla vůbec největší přízeň televizních diváků za celý Štědrý den. Hned na Boží hod pak bodovala i druhá pohádka z dílny České televize Kdyby byly ryby. V průměru ji sledovalo asi 1,5 milionu lidí a taktéž se stala nejúspěšnějším pořadem toho dne.

Ryba s bramborovým salátem, dárky, cukroví a k tomu všemu samozřejmě pohádka. O tom, že tuto kombinaci Češi na Štědrý večer stále milují, vypovídají čísla serveru Mediaguru.cz. Pohádka Princezna a písař, kterou si Česká televize připravila pro letošní vánoční vysílání na programu ČT1 jako svou premiérovou pohádku, překonala dvoumilionovou sledovanost a byla tak vůbec nejsledovanějším pořadem celého svátečního dne.

S větším odstupem skončila jako druhá tradiční vánoční pohádka Tři oříšky pro Popelku vysílaná televizí Prima. Příběh osiřelé dívky, které se její macecha snaží všemožně zabránit v tom, aby se zúčastnila plesu, na kterém si má tamní princ konečně najít nevěstu, si nenechalo ujít zhruba 1,4 milionu diváků. Premiérový večerní film Přijde letos Ježíšek? se na Nově přiblížil s podílem 19 procent k hranici 900 tisíc diváků.

Princezna Amálka, královský písař a příběh jako detektivka

Princezna a písař vypráví nejen příběh o lásce dvou mladých lidí, ale také intrik a dávných křivd. Amálka s Jankem musí najít ukradený poklad i viníka loupeže, z níž byl písař neprávem obviněn. Kořeny krádeže však sahají do minulosti, stejně jako znamení na paži jednoho z Amálčiných nápadníků.

CELÁ POHÁDKA JE KE ZHLÉDNUTÍ VE VIDEOARCHIVU ČESKÉ TELEVIZE.

Televizní vysílání na Štědrý den patřilo především prvnímu kanálu České televize, souhrnně pak kanály ČT překročily v celodenním vysílání 40procentní podíl na sledovanosti. Po včerejší pohádkové premiéře přichází Česká televize také na první svátek vánoční s dalším příběhem Kdyby byly ryby. Ukazuje, že když krade král, trest čeká celou zemi. A také to, že leckteré princezny mají rády hlavně posilovnu a rybí tuk.

ČT nabízí každý rok novou pohádku už přes 20 let

Také loni patřil Štědrý večer České televizi. Premiérová pohádka Duch nad zlato, kde kromě jiných hráli Viktor Preiss a Jiřina Bohdalová, tehdy sledovalo přes 2,2 milionu lidí starších 15 let. TV Nova v hlavním vysílacím čase divákům nabídla již známé Tři oříšky pro Popelku, kterým dalo přednost 1,6 milionu diváků. Stejná situace se opakovala i v roce 2012, kdy na plné čáře nejsledovanějším pořadem Štědrého dne byla premiérová pohádka ČT Dvanáct měsíčků a o rok dříve stejně bodovala nová pohádka Micimutr s Libuší Šafránkovou.

Česká televize započala tradici premiérových štědrovečerních pohádek před více než dvaceti lety. „Tradice štědrovečerní pohádky je v Česku nesmírně silná. A to jak na straně očekávání diváků, kteří ji už právem vnímají jako součást svých vánočních zvyků, tak na straně tvůrců, kteří se s takto specifickým očekáváním musejí vypořádat. Což není snadné,“ říká generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Speciální vysílání složené hlavně z oceněných zahraničních filmů je připraveno i na druhém programu České televize. „Na ČT art to letos bude směsice filmů, ale i hudby a slavných muzikálů, jako je třeba muzikál Fantom opery od Lloyda Webera a podobně,“ dodal ředitel programu Milan Fridrich. Vánoční vysílání končí 4. ledna Americkými dopisy, tedy filmem inspirovaným osudem Antonína Dvořáka s Hynkem Čermákem v hlavní roli, a historickým velkofilmem Bathory Juraje Jakubiska.